Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe medicijnen tegen ebola lijken overlevingskans aanzienlijk te verhogen

Wetenschappers hebben in Congo vier medicijnen getest tegen de dodelijke virusziekte ebola. Twee van die medicijnen blijken veelbelovend. Ze verhogen de overlevingskans van patiënten aanzienlijk, tot zelfs meer dan 90 procent. "Mogelijk is ebola binnenkort te voorkomen en te behandelen", zeggen de wetenschappers.

De experimenten werden uitgevoerd door een internationaal onderzoeksteam onder supervisie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van de vier geteste medicijnen blijken er twee veelbelovend. Als ze in een vroeg stadium worden toegediend, zou meer dan 90 procent van de patiënten de ziekte kunnen overleven. In een later stadium daalt de overlevingskans.

De vier medicijnen werden sinds eind vorig jaar getest op zo'n 700 patiënten. Van de mensen die werden behandeld met de twee medicijnen die naderhand het meest effectief bleken te zijn, stierf respectievelijk 29 procent en 34 procent.

Het sterftecijfer van de patiënten die de andere geneesmiddelen toegediend kregen, lag merkelijk hoger: respectievelijk 49 en 53 procent.

De twee effectieve medicijnen bevatten anti-lichamen van mensen die ebola hebben overleefd. Ze worden intussen gebruikt om nieuwe ebola-patiënten in Congo te behandelen. 

In Congo woedt momenteel de grootste uitbraak van ebola sinds 1976, de eerste keer dat het land door de ziekte werd getroffen. In een jaar tijd zijn meer dan 1.900 patiënten overleden. 

Meest gelezen