Onderzoek bij baby's UHasselt: Europese fijnstofnorm nog niet streng genoeg

De Europese normen voor fijnstof zijn nog niet streng genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Narjes Madhloum en professor Tim Nawrot van de UHasselt.  Pasgeboren baby’s hebben namelijk een hogere bloeddruk en een stijvere vaatwand wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld werd aan een hoeveelheid fijnstof die onder de Europese norm zit. 

Dokter Narjes Madhloum heeft binnen het ENVIRONAGE Geboortecohort van UHasselt, onderzocht wat vóór de geboorte de impact was van fijnstof op de gezondheid van baby’s. “Tijdens mijn onderzoek heb ik bij 427 pasgeborenen en 240 kinderen de impact bestudeerd van luchtverontreiniging.” 

Door de impact van de verontreiniging zijn de bloedvaten bij kinderen jonger dan 4 jaar minder elastisch

dr. Narjes Madhloum, UHasselt

Uit het onderzoek blijkt dat zelfs al op jonge leeftijd luchtvervuiling de vaatwandfunctie beïnvloedt, zegt Narjes Madhloum: “Voor het eerst tonen we dat ook bij kinderen van 4 jaar de bloedvaten minder elastisch kunnen zijn door de impact van luchtvervuiling”. Stijve aders kunnen het begin zijn van aderverkalking. Maar verder onderzoek is nodig om te zien of de impact blijvend is.

Hogere bloeddruk

In een eerste studie onderzocht Narjes Madhloum de impact van luchtvervuiling op de bloeddruk van pasgeborenen. Pasgeborenen van ongeveer 3 dagen oud, waarvan de moeder tijdens de zwangerschap meer blootgesteld was aan luchtvervuiling, hadden  een iets verhoogde bloeddruk. “We zagen hier een verhoging van 2.4mmHg. Dit kan te wijten zijn aan partikels die in de lucht aanwezig zijn en de foetus bereiken. Daar activeren ze dan een bepaald ontstekingsmechanisme, waardoor al vroeg in het leven het vasculair systeem negatief beïnvloed wordt.” 

Gevolgen?

Welke gevolgen dit heeft voor kinderen in hun latere leven is nog niet duidelijk. “De volgende jaren zullen we deze kinderen blijven opvolgen en kijken of hun bloeddruk hoger blijft dan bij leeftijdgenoten”, zegt promotor van dit onderzoek prof. dr. Tim Nawrot. “We weten dat een kleine stijging van de bloeddruk met 2-3 mmHg op lange termijn in de algemene volwassenenpopulatie het risico op een hartinfarct en beroerte met 7 tot 10% doet toenemen. Maar we weten dus nog niet of deze hogere bloeddruk vanaf de geboorte een tijdelijk, dan wel een langdurige verandering, in de bloeddruk zal geven.”

Europese norm

De afgelopen jaren zijn er heel wat inspanningen geleverd door overheden wereldwijd om luchtverontreiniging aan te pakken. Maar het kan nog altijd beter. De Europese norm is 25 microgram fijnstof (2,5 ppm) per kubieke meter. “Wij zien dat er al een  impact is vanaf 15 microgram. Dus die norm van 25 microgram is niet ambitieus genoeg. De norm moet bijgesteld worden, rekening houdend met echt gevoelige groepen, pasgeborenen, maar ook bijvoorbeeld patiënten met astma en ouderen. Dus men moet de normen niet maken voor gezonde volwassenen. Men moet de normen afstemmen op deze gevoelige groepen.”

De norm moet bijgesteld worden, men moet de normen niet maken voor gezonde mensen maar afstemmen op gevoelige groepen

professor Tim Nawrot, UHasselt

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen