AP

Alle grote jongens deden het dus: ook Facebook liet medewerkers opnames uittikken

Facebook liet tot ruim een week geleden honderden medewerkers van onderaannemers meeluisteren naar opnames van gebruikers. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf toegegeven aan het financiële persagentschap Bloomberg. Eerder werd al aan het licht gebracht dat technologiegiganten Amazon, Google, Apple en Microsoft medewerkers lieten meeluisteren naar opnames om hun spraaktechnologie te verbeteren. 

De afgelopen maanden schreven we het hier al meermaals: grote technologiebedrijven lieten onderaannemers naar gesprekken luisteren die opgenomen waren met slimme luidspreker of smartphone-apps.

De bal ging in april aan het rollen; toen bracht Bloomberg aan het licht dat Amazon duizenden werknemers naar opnames liet luisteren die gemaakt waren met de slimme Alexa-speakers.

Vervolgens kwam VRT NWS te weten dat Google net hetzelfde liet doen met opnames die gemaakt werden met Google Home-luidsprekers en de Google Assistent-app.

De Spaanse krant El Pais bracht vorige maand uit dat Apple in hetzelfde bedje ziek was. En ten slotte ontdekte nieuwswebsite Vice vorige week dat Microsoft het ook liet doen met Skype-gesprekken.

Gestopt

Facebook is nu de laatste in het rijtje van grote jongens die blijken mee te luisteren. Of beter: die hebben meegeluisterd met opnames die gemaakt werden door gebruikers. Want in een reactie aan Bloomberg laat Facebook weten dat het net als de meeste andere bedrijven geen onderaannemers meer inschakelt om opnames uit te typen van geanonimiseerde gebruikers. 

Volgens Bloomberg gaat het om spraakberichten die opgenomen werden via Facebook Messenger om ze via artificiële intelligentie te laten omzetten naar tekstberichten.  Deze functie was overigens alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, niet in Europa.

Facebook zou pas deze zomer begonnen zijn met het manueel uitschrijven van de opnames om na te gaan of die wel correct werden omgezet in tekstberichten. Iets meer dan een week geleden zou het bedrijf naar eigen zeggen gestopt zijn met het uitschrijven van de opnames.

Net als de andere bedrijven had Facebook nergens vermeld dat er mensen konden meeluisteren met opnames die gemaakt werden. Het bedrijf zou evenwel nooit zonder toestemming van de gebruiker meegeluisterd hebben naar de microfoons van gebruikers zonder dat ze hun toestemming hebben gegeven om de microfoon te activeren.

Meest gelezen