Parijs pakt de loodverontreiniging rond de Notre-Dame (eindelijk?) grondig aan

In de omgeving van de Notre-Dame kathedraal gaan de werkzaamheden van start om het lood van de straat en de omgeving te verwijderen. De klus duurt tot september, en de looddeeltjes worden ondermeer aangepakt met... plakgel. 

De zware brand van 15 april in Parijs vernielde niet alleen een deel van de middeleeuwse kathedraal Notre-Dame, de brand heeft de omgeving ook flink vervuild. Het dak van de kathedraal bevatte meer dan 400 ton lood, dat smolt, verbrandde en in de omgeving terechtkwam.

Vandaag begint in Parijs de grondige reiniging van de omgeving: grond, straten, straatmeubilair. De eerste fase duurt een dag of tien, het plein en de onmiddellijke omgeving van de kathedraal zijn een tijdlang niet toegankelijk voor het publiek. (lees verder onder de foto)

Natuurlijk is niet gewacht tot vandaag om de loodverontreining aan te pakken. Ondermeer de scholen in de omgeving zijn al gereinigd. Maar blijkbaar waren de vorige poetsbeurten niet overal grondig genoeg gebeurd. Daarom start nu een nieuwe fase, waarin de omgeving van de kathedraal - het plein en de straten, maar ook het straatmeubilair - grondig wordt schoongemaakt. 

We starten vandaag met een nieuwe en extra grondige schoonmaakmethode 

Parijse schepen van gezondheid Anne Souyris

Er zouden nu twee manieren worden gebruikt om de giftige looddeeltjes aan te pakken. Ten eerste wordt met hoge druk gewerkt. Aan de vloeistof die gebruikt wordt een detergent toegevoegd. Nadien wordt de vloeistof weer opgezogen.

Maar dat is niet alles, zegt VRT-correspondent Frank Renout in Parijs. Op sommige plekken zal een soort van gel worden gespoten. Die wordt harder, en na een paar dagen kan de gel weer worden weggehaald. "De fijnstofdeeltjes met lood plakken daar dan aan vast als het goed is" zegt Renout nog. (lees verder onder de foto)

Hinder in de omgeving?

De eerste fase van de schoonmaakoperatie duurt in principe tot 23 augustus, eind volgende week dus. "Maar daarna volgen nog nieuwe fasen, eind augustus en begin september" zegt Frank Renout. 

Natuurlijk zal er de komende weken wel wat hinder zijn voor passanten en toeristen. "Het hele plein voor de kathedraal, waar het normaal natuurlijk zwart ziet van de toeristen is vandaag helemaal leeg" stelt onze correspondent vast. Afgezet, net als de doorgaande straat aan het île de la cité, omzoomd met dranghekken. 

Zulke overschrijding van de normen is ongezien 

onderzoekster Annie Thébaud-Mony

Veel Parijzenaars zijn behoorlijk ongerust over de gevolgen voor hun gezondheid. Maar het gevaar lijkt toch het grootst voor de mensen die aan het werk zijn in en om de kathedraal. De nieuwssite Mediapart heeft geheime documenten kunnen inkijken, waaruit blijkt dat in de kathedraal waarden gemeten zijn die de loodnorm 400 tot 700 keer overschrijden. "Niet enkel in het dakgebinte zit er veel lood, ook in de glasramen", verklaart toxicoloog Jan Tytgat. "Die zitten vol zware metalen en pigmenten, en zijn zeer toxisch."

De prefectuur van Parijs heeft de werf zelfs tijdelijk laten stilleggen. "Zoiets heb ik nog nooit gezien" zegt Inserm-onderzoekster Annie Thébaud-Mony aan Mediapart. "In batterijfabrieken bijvoorbeeld wordt de norm wel eens 12 keer overschreden. Maar met zulke hoge waarden kunnen de gevolgen dramatisch zijn." (lees verder onder de foto)

Wat is loodvergiftiging?

Loodvergiftiging wordt, in het geval van de brand in de Notre Dame, veroorzaakt door het inademen van fijne stofdeeltjes, legt Tytgat uit. Dat kan problemen veroorzaken in het zenuwstelsel, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. "Mensen die loodvergiftiging oplopen, zullen zich in het begin wat zwakker en vermoeider voelen, met verminderde eetlust en pijn in de gewrichten. Op termijn kan het echter leiden tot loodkolieken en darmklachten, en dat tot anemie, bloedarmoede. Dat is een tekort aan rode bloedcellen, wat nadelig is voor de zuurstofopname van organen", aldus Tytgat.

Ook de brandweerlui die op 15 en 16 april aan het werk waren zouden grondig moeten worden onderzocht, vindt onderzoekster Thébaud-Mony. De overheid lijkt minder ongerust. "En", zegt correspondent Frank Renout "niet alle specialisten zitten op dezelfde lijn. Er zijn er ook die de zaak relativeren en zeggen dit is Tsjernobyl niet."

"Bij kinderen in de omgeving zijn verhoogde loodwaarden in het bloed gemeten. Maar slechts bij twee van hen ging het om een drastische overschrijding, en dan nog staat niet vast dat de brand in de kathedraal er de oorzaak van is."

Toxicoloog Jan Tytgat: "Als de brandweerlui in de week na de brand geen acute klachten hadden - zoals een metalen smaak, of bloed in de ontlasting - dan valt het op zich mee. Toch is het een goed idee om hen te laten screenen. Bij de analyse van haar, bijvoorbeeld, kan je loodwaarden meten."

In elk geval is in Frankrijk de discussie over de ernst van de loodvergiftiging nog lang niet afgerond. Het feit dat de straten de komende weken grondig gereinigd gaan worden kan allicht toeristen en omwonenden geruststellen. Nieuwe metingen zullen duidelijk moeten maken of alle gevaar dan echt geweken is. 

AFP or licensors

Meest gelezen