Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Crombez: "Wij gaan er federaal niet bij zitten voor de galerij"

De SP.A zal geen deel uitmaken van een federale regering als de partij niet nodig is om een meerderheid te vormen. "Wij gaan niet als overbodige partij ergens bij zitten voor de galerij, dat gaan wij niet doen" zegt de voorzitter van SP.A John Crombez in "Terzake". 

Crombez kan ermee leven dat de SP.A niet gevraagd is om deel te nemen aan de formatie van een Vlaamse regering. "We hebben van in het begin gezegd dat we daarover willen spreken, we willen erbij zijn als we echt iets kunnen veranderen, maar nu krijgen we het beeld van "we gaan hetzelfde doen en hopen dat het verandert. Er is inhoudelijk gesproken, dat is correct verlopen, maar de belangrijke dingen voor de SP.A staan niet in de startnota."

De SP.A-voorzitter vindt het logisch dat PS-voorzitter Elio Di Rupo gisteren heeft laten weten dat hij geen zin heeft om federaal met N-VA, Open VLD en CD&V een regering te vormen. "Om aan de PS nu te vragen om de vier partijen uit de vorige Zweedse regering te 'depanneren', dat zal niet gebeuren. Dat is de politieke logica zelf."

Een mogelijke deelname van de SP.A aan een federale regering is niet uitgesloten, maar dan alleen als de partij daarvoor nodig is. "Wat wij als SP.A niet gaan doen, is als onnodige en overbodige partij ergens bij gaan zitten voor de galerij, dat gaan wij niet doen", stelt Crombez. "We zijn beschikbaar voor gesprekken, maar als we niet nodig zijn om een regering te vormen, dan gaan we er niet gewoon gaan bijschilderen omdat het er cosmetisch beter zou uitzien". 

"Er zijn weinig mogelijkheden om een regering te vormen, maar de mogelijkheden die er zijn moeten serieus genomen worden. Vele kiezers verwachten een bestuur met echte ingrepen op de grote vlakken, zoals klimaat, onderwijs, ... en zijn niet geïnteresseerd in de symbolen", zegt Crombez. 

N-VA en PS moeten daarom met elkaar praten. "Het behoud van de federale sokkel van de sociale zekerheid zal daarbij zeker op tafel komen, maar als men wil spreken over de organisatie van het land zelf - of dat dan confederalisme heet of iets anders - en er is een grote partij die nodig is die dat vraagt, dan moet daar even goed naar geluisterd worden", besluit Crombez.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met John Crombez (SP.A) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen