INVISIO2013

Tenor Placido Domingo door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie

De Spaanse operazanger Placido Domingo wordt door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Ze deden hun verhaal aan het persbureau Associated Press. Domingo zou dertig jaar lang vrouwen onder druk gezet hebben om in te gaan op zijn seksuele avances door hen professionele kansen te beloven. Domingo wordt beschouwd als een van de grootste operazangers aller tijden. Hij is ook dirigent en directeur van de Los Angeles Opera. 

AP heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar het vermeende wangedrag van Placido Domingo. Acht zangeressen en één danseres hebben getuigd dat ze seksueel geïntimideerd werden door de tenor. Dat ging van seksueel getinte opmerkingen tot ongewenste aanrakingen en kussen op de mond. In enkele gevallen leidde dat tot seks. 

Vaak belde hij de vrouwen 's avonds op en zei hij dat hij geïnteresseerd was in hun carrière. Hij nodigde hen uit voor een privégesprek bij een drankje of een maaltijd in zijn appartement of op zijn hotelkamer. Twee vrouwen gaven toe dat ze ingingen op de avances van Domingo, omdat ze hun carrière niet op het spel wilden zetten. Ze durfden geen "neen" te zeggen, omdat hij zoveel macht had. 

Vrouwen die hem afwezen, zeggen dat dit hun carrière geschaad heeft. Ze kregen de beloofde job niet of werden nooit meer gevraagd om met hem samen te werken. 

Publiek geheim

Volgens AP was het een publiek geheim in de operawereld dat Domingo jonge vrouwen lastigviel. Vrouwen kregen het advies om te zorgen dat ze nooit alleen met hem waren, zelfs niet in een lift, en geen alcohol met hem te drinken. De seksuele intimidatie zou zich gedurende 30 jaar hebben afgespeeld, vaak bij operahuizen waar hij een toppositie bekleedde. 

AP kan geen harde bewijzen voorleggen in de vorm van sms'en of ingesproken berichten. Maar het persagentschap sprak met vrienden en collega's van de vrouwen. Ook tientallen andere zangers, dansers, muzikanten, mensen achter de schermen en andere personen die met Domingo samenwerkten, zeggen dat ze getuige waren van ongepast gedrag en dat hij straffeloos vrouwen lastigviel. Het ging meestal over jonge beloftevolle vrouwen aan het begin van hun carrière.

De vrouwen die lastiggevallen werden, zeggen dat ze er alles aan deden om hem te vermijden. Ze gingen niet meer naar het toilet in de buurt van zijn bureau, ze vroegen aan collega's om hen niet alleen te laten terwijl ze aan het werk waren en ze namen thuis hun telefoon niet meer op. Alle vrouwen, behalve één, getuigden anoniem. Velen durfden ook niet te praten, uit angst erop afgerekend te worden of ze wilden de operawereld niet in een slecht daglicht plaatsen. Wie wel praatte voelde zich gesterkt door de #MeToo-beweging, zegt AP. Ze denken dat praten de beste manier is om seksueel wangedrag in hun sector aan te pakken.

Domingo: "Alles gebeurde met wederzijdse toestemming"

Domingo heeft al gereageerd op de beschuldigingen. "De beschuldigingen van deze anonieme individuen die tot dertig jaar teruggaan zijn zeer verontrustend en zoals ze voorgesteld worden onjuist", laat hij weten in een statement. Hij benadrukt dat in zijn ogen alles met wederzijdse toestemming gebeurde en dat hij niemand wilde kwetsen. Hij zegt ook dat er nu terecht andere regels en standaarden gelden dan jaren geleden.

Domingo is sinds 1962 getrouwd met Marta Ornelas, een Mexicaanse sopraan en operaregisseur.

Meest gelezen