Videospeler inladen...

Tom Van Grieken: "Er hebben mij meer N-VA'ers dan journalisten gebeld"

Op social media regent het bijtende commentaren van ontgoochelde Vlaams Belangkiezers. Maar ook bij N-VA leeft een sentiment van ontevredenheid dat de partij van Tom Van Grieken aan de kant is gezet. "Er hebben mij meer N-VA'ers gebeld dan journalisten", zegt de voorzitter van Vlaams Belang in "Terzake". "En er hebben véél journalisten gebeld." 

Neem er even de FB-pagina van Theo Francken bij, toch de man bij N-VA die het hardste pleitte om de samenwerking met Vlaams Belang zo grondig mogelijk te onderzoeken. De man heeft een pak fans, die hem graag complimenten toewuiven maar nu VB aan de kant geschoven is, is de toon anders. Ontgoocheling en afkeer voor de beslissing van informateur Bart De Wever, zo laat het zich makkelijkst samenvatten. 

Tom Van Grieken speelde in "Terzake" in op dat sentiment. Zelf is hij ook teleurgesteld, zegt hij. "De verliezers Open VLD en CD&V hebben Bart De Wever het mes op de keel gezet. De kiezer gaat niet krijgen waar hij massaal op gestemd heeft." In de plaats komt een "losers liga", die term wil Vlaams Belang nu pitchen voor de nieuwe Vlaamse regering.

Incontournable

Ook bij N-VA zelf, zo zegt Van Grieken, delen velen zijn sentiment van ontgoocheling. "Ik heb meer berichten gekregen van N-VA'ers dan van journalisten, en er hebben véél journalisten gebeld. Dus we merken dat signaal wel. Er is maar één alternatief: Vlaams Belang moet nog sterker en groter worden, zodat we in 2024 incontournable zijn."

Van Grieken meent, zoals hij al een paar keer eerder zei, dat N-VA het been had moeten stijf houden en front blijven vormen met Vlaams Belang, terwijl de andere partijen op zoek gaan naar een alternatieve meerderheid met Groen en PVDA. Dat dat voor de blokkering zou zorgen die De Wever, ook al in "Terzake", zo hard uitsluit, is geen ramp. "De Vlaamse regering draait, en de begroting is op orde", zei hij al eerder. "Die kan nog wel even voortdoen."

Meest gelezen