17 kilo drugs gevonden in auto van Nederlandse festivalgangers in Hongarije

In de auto van twee Nederlanders op het Hongaars muziekfestival Sziget is 17 kilo drugs gevonden. De twee mannen werden vorige week al opgepakt nadat er in hun tent al een hoeveelheid drugs ter waarde van 15.000 euro was gevonden. Met de vondst uit de auto loopt de straatwaarde van de drugs op tot 300.000 euro. Sziget zelf spreekt over de "grootste drugsvangst ooit" op het festival. 

De mannen van 21 en 22 jaar werden vorige week dinsdag al aangehouden nadat de politie een kilo xtc-pillen, 451 plastic flesjes met verdovende middelen en 128 gram marihuana hadden aangetroffen in hun tent en kluis op het festivalterrein. De politie ontdekte nog eens 17 kilo aan verdovende middelen in de auto van de mannen. 

In Hongarije staat er een maximumstraf van 8 jaar op drugshandel maar de twee Nederlanders riskeren levenslang als ze ook worden aangeklaagd voor drugssmokkel. Hongarije voert een zeer streng anti-drugsbeleid. Er lopen veel agenten en beveiligers rond op het festivalterrein, sommigen in burger. Op Youtube circuleren beelden van de Hongaarse politie van de vondst uit de auto. 

Lees verder onder video.

Een van de opgepakte mannen zou bovendien geen onbekende zijn in Nederland. Het zou gaan over een sprinter die tijdens het EK van 2017 nog meeliep met het Nederlandse estafetteteam.

Sziget festival is populair bij jongeren uit Nederland door de lage prijzen en het brede muziekaanbod. Er vertrekken zelfs speciale treinen met Nederlandse festivalgangers naar Boedapest, de zogeheten Sziget Express. In Nederland worden ook al preventieve drugscontroles gedaan op het perron en in de trein. Het 7-daagse festival loopt dinsdag ten einde.

Meest gelezen