Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) trapt regerings­onderhandelingen op gang

De partijen die gaan onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering zijn voor het eerst bijeengekomen onder leiding van formateur Jan Jambon (N-VA). Hij hoopt dat de nieuwe Vlaamse regering uiterlijk over zes weken kan beginnen.

De delegaties van N-VA, CD&V en Open VLD kwam samen in Hotel Errera, de ambtswoning van de Vlaamse regering, in Brussel. De drie partijen schoven aan met elk drie politici en een technicus.

Op deze eerste vergadering werd nog niet over de inhoud gesproken. De ontmoeting diende enkel om enkele praktische werkafspraken te maken. Vanaf morgen gaan de echte inhoudelijke onderhandelingen van start om tot een Vlaams regeerakkoord te komen. "Het spel van geven en nemen begint morgen pas", zegt VRT-journalist Bart Verhulst.

"Dan komen de eerste van zo'n 15 werkgroepen samen en daarin zal per thema onderhandeld worden, bijvoorbeeld een werkgroep over wonen, cultuur, mobiliteit. De finale knopen worden doorgehakt door de centrale werkgroep die vandaag bijeenkwam."

Formateur Jambon wil in elk geval een strak onderhandelingstempo. "Het is een traditioneel gegeven dat we bij de Septemberverklaring een Vlaamse regering up and running moeten hebben. We gaan strak doorwerken." De datum van de Vlaamse regeerverklaring, op de vierde maandag van september, is dus de uiterste deadline. Maar N-VA hoopt wel dat de Vlaamse regering er al sneller zal zijn. CD&V en Open VLD laten verstaan dat de onderhandelingen wat hen betreft zolang moeten duren als nodig.

Startnota

Startbasis van de onderhandelingen is de nota van informateur Bart De Wever, die gisteren wereldkundig werd gemaakt.

Open VLD geeft inhoudelijk geen commentaar, om de gesprekken niet te bemoeilijken. "Het gaat hier over de ambitie voor Vlamingen en Vlaanderen de komende jaren. Dat willen we ernstig nemen", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten.

CD&V benadrukt nogmaals dat de startnota een werkbasis is. Sommige dingen in de nota liggen moeilijk voor de christendemocraten, zoals de afschaffing van de provincies. "Dat ligt inderdaad bijzonder moeilijk in onze partij, maar dat wist de informateur ook", aldus kopstuk Hilde Crevits.

"De sfeer was echt constructief. Ik denk dat iedereen tevreden was dat we samen die ploeg gaan vormen", zei formateur Jambon achteraf.

Rond de tafel

De N-VA-delegatie bestaat uit voorzitter Bart De Wever, ondervoorzitter Lorin Parys en Vlaams minister Ben Weyts. Ook de voormalige kabinetschef van minister van Financiën Johan Van Overtveldt, Sven De Neef, maakt deel uit van de delegatie.

Voor CD&V schuiven voorzitter Wouter Beke, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Brussels lijsttrekker Benjamin Dalle - in zijn functie van directeur van de partijstudiedienst - mee aan tafel. Raf Suys, kabinetschef van minister Crevits, onderhandelt ook mee voor CD&V.

De Open VLD-onderhandelaars zijn voorzitter Gwendolyn Rutten, Vlaams minister Lydia Peeters en Mechels burgemeester en Vlaams fractievoorzitter Bart Somers. Diederik Pauwelyn, kabinetschef van voorzitter Rutten, vervolledigt het liberale team.

De onderhandelingen worden dus geleid door formateur Jan Jambon (N-VA). Hij wordt bijgestaan door Jeroen Overmeer, kabinetschef van de Vlaams minister-president, en door kabinetsmedewerkers Ruth Pieters en Charlotte Meulemeester.

Bekijk de toelichting van VRT-journalist Bart Verhulst in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen