Een advocate van de slachtoffers wandelt het gerechtsgebouw uit.
AFP or licensors

Zaak-Epstein: Amerikaanse Justitie richt pijlen nu op Epsteins medewerkers

De dood van Jeffrey Epstein, de van misbruik verdachte Amerikaanse miljardair die afgelopen weekend zelfmoord pleegde in zijn cel, betekent niet het einde van het onderzoek. Justitie belooft nu haar pijlen te richten op mogelijke medeplichtigen. Ook is een grondig onderzoek bevolen naar de zelfdoding van Epstein. Minister van Justitie William Barr zegt dat er "ernstige onregelmatigheden" zijn gebeurd in de gevangenis.

Minister van Justitie Barr heeft een grondig onderzoek bevolen naar wat fout is gelopen in de gevangenis van Manhattan, New York, waar Jeffrey Epstein opgesloten zat in afwachting van zijn proces. "We zullen tot op het bot onderzoeken wat er gebeurd is", belooft Barr, die zegt "oprecht kwaad" te zijn over het falen van de gevangenis bij het bewaken van Epstein.

Epstein stond enige tijd onder "suicide watch", zelfdodings­preventiebewaking, nadat hij meer dan twee weken geleden al eens een zelfmoordpoging had ondernomen in de cel. Eind vorige maand was dat verscherpt toezicht echter om onduidelijke redenen stopgezet.

"Maar ook dan moet een verdachte, wie hij ook is, om de 30 minuten gecontroleerd worden door een bewaker. Zeker als dat iemand is die zeer veel publiciteit naar zich toe trekt en voordien al extra bewaking kreeg omdat hij al een zelfmoordpoging had ondernomen", zegt correspondent in de VS Björn Soenens. 

Maar dat is dus niet gebeurd. Volgens een anonieme bron zouden onderzoekers hebben vastgesteld dat Epstein al verschillende uren voor hij dood was aangetroffen, niet meer was gecontroleerd. Ook zou zijn gebleken dat de persoon die Epstein moest bewaken, geen vaste cipier was, maar een vervanger. Die zou hebben moeten invallen door een personeelstekort in de gevangenis.

Focus op Ghislaine Maxwell, Epsteins rechterhand

Niet alleen het onderzoek naar Epsteins zelfdoding wordt gevoerd. Ook het strafrechtelijke onderzoek naar zijn duistere praktijken gaat door.

Nu Epstein zelf door zijn dood niet meer kan worden vervolgd, nemen de aanklagers zijn medewerkers in het vizier. Ze gaan na of zij juridisch kunnen worden vervolgd voor de misdrijven waarvoor Epstein werd aangeklaagd, waaronder misbruik van minderjarige meisjes en mensenhandel. 

"Mogelijke medeplichtigen mogen niet gerust zijn", zegt minister van Justitie Barr. "De slachtoffers verdienen gerechtigheid, en die zullen ze krijgen."

De focus van de onderzoekers ligt op Ghislaine Maxwell, voormalige vriendin, vertrouwelinge en assistente van Epstein. Verschillende vrouwen die zeggen dat ze door Epstein werden misbruikt, zeggen dat ze door Maxwell werden geronseld en "getraind". De 57-jarige Ghislaine Maxwell is afkomstig uit de Britse hogere kringen. Ze woonde decennialang in de Verenigde Staten, maar zou daar de laatste jaren niet meer hebben verbleven. 

Meest gelezen