Videospeler inladen...

Politiek analist Alain Gerlache: "Franstaligen moeten een eigen visie over België voorstellen"

De Franstalige partijen moeten een eigen visie ontwikkelen over waar ze met België naar toe willen en niet alleen maar "non" zeggen. Dat zegt Alain Gerlache, politiek analist van de RTBF, in "Terzake". 

De start van de onderhandelingen over een heruitgave van de Zweedse regering in Vlaanderen roept gemengde gevoelens op bij de Franstaligen, zegt Gerlache. "In de eerste plaats is er opluchting omdat het Vlaams Belang er niet bij is, maar er is ook ongerustheid omwille van de zeer sterke Vlaamse accenten. Op zich is dat geen probleem, maar je ziet wel dat Vlaanderen duidelijk de bovenhand krijgt tegenover België. In het zuiden van het land vindt men het toch belangrijk dat het Belgisch niveau blijft bestaan."

De grootste partij in Wallonië, de PS, staat voor een enorm dilemma. "Ofwel onderhandelen met N-VA - wat aartsmoeilijk is -  ofwel niets doen, maar dat is ook moeilijk", zegt Gerlache. "Alleen de vrees voor nieuwe verkiezingen kan een invloed hebben op de houding van de partij. Aan Franstalige zijde zouden nieuwe verkiezingen rampzalig zijn voor alle partijen, behalve de PTB, en zou de antipolitiek en de onverschilligheid enorm toenemen." 

Er zal dus op een of ander manier gesproken moeten worden over een aanpassing van het Belgisch bestel, of dat nu confederalisme genoemd wordt of een doorgedreven federalisme. "Het wordt daarbij ook tijd dat de Franstalige partijen hun visie geven over België en niet alleen maar "non" zeggen tegen alle voorstellen", aldus Gerlache. "België is gewoon een woord, maar welke inhoud willen de Franstaligen geven aan het België van morgen? Zolang zij dat niet uitdrukkelijk zeggen, zal het een moeilijke discussie blijven."

Bekijk hieronder het hele gesprek met Alain Gerlache en Rik Van Cauwelaert in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen