AFP or licensors

Amerikaanse beurzen krijgen rake klappen door vrees voor recessie

De aandelenbeurzen in New York zijn vanavond met stevige minnen gesloten. De vrees voor recessies werd aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de staat van de Duitse en Chinese economie. Die angsten werden verder gevoed door de ontwikkeling van rentes op de obligatiemarkt.

De Dow-Jonesindex sloot 3,1 procent lager op 25.479,42 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 2,9 procent in tot 2840,60 punten en techbeurs Nasdaq werd 3 procent lager gezet op 7773,94 punten.

De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal ten opzichte van de voorgaande drie maanden, waarbij vooral de buitenlandse handel op de prestaties drukte. Onder andere de handelsoorlog tussen de VS en China speelde de Duitse economie parten. China meldde een afzwakking van de industriële productie.

Rente

Ook de obligatiemarkten waren niet goed voor het vertrouwen van beleggers. De rente voor Amerikaanse tienjarige obligaties dook onder die van tweejaars schuldpapier. Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een voorbode van een recessie. 

De olieprijzen daalden eveneens stevig. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent minder op 55,08 dollar. Brentolie werd 3,4 procent goedkoper tot 59,23 dollar per vat. De euro was 1,1134 dollar waard, tegen 1,1146 dollar bij het slot van de Europese markten.

Meest gelezen