In de Koninklijke Bibliotheek wordt momenteel een grote asbestsanering van bijna een half miljoen euro uitgevoerd.
BELGA

Nog steeds asbest in gebouwen van federale overheid: 56 panden ondergingen behandeling 

De laatste vijf jaar hebben 56 gebouwen van de federale overheid een behandeling ondergaan om asbest te verwijderen. Dat blijkt uit cijfers van de Regie der Gebouwen. Dit jaar wordt zo voor meer dan 450.000 euro gerenoveerd in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel, waar asbest in de verwarmingsinstallatie zat. 

Tussen 2014 en 2018 heeft de federale overheid voor 1,6 miljoen werken uitgevoerd om asbest uit haar patrimonium te verwijderen. In totaal werd uit 56 panden van de Regie der Gebouwen (dat ongeveer duizend gebouwen van de overheid beheert) asbest verwijderd. 

Die gebouwen zijn ongeveer gelijk verdeeld over de regio's: 23 daarvan liggen in Brussel, 17 in Wallonië en 16 in Vlaanderen. Maar op vlak van kostprijs werd in Brussel (780.000 euro) meer asbest gesaneerd dan in Wallonië (700.000 euro) of Vlaanderen (187.000 euro). "In Brussel staan de grootste en de meest verouderde gebouwen", zegt Johan Vanderborght, communicatieverantwoordelijke bij de Regie der Gebouwen. 

Het gaat dan bijvoorbeeld om werken in de Brusselse Muntschouwburg, waar alle techniek van het podium werd vernieuwd. Ook bij de grondige renovatie van het Afrikamuseum in Tervuren werd asbest verwijderd. 

Ook bij de grondige renovatie van het Afrikamuseum in Tervuren werd asbest verwijderd.

Geen risico

Wie de gebouwen van de overheid bezoekt, moet zich geen zorgen maken, garandeert de Regie der Gebouwen. Asbest werd de vorige eeuw verwerkt in onder andere asbestcement en isolatiemateriaal, maar is vooral gevaarlijk als het wordt ingeademd in de vorm van onzichtbaar stof.

Eind de jaren 90 is er een prioriteitenlijst opgesteld met gebouwen waar het risico hoger ligt, en die zijn intussen allemaal behandeld. "De asbest die we nu nog aantreffen, zit vast, en gaat niet rond in losse vorm. Zolang je geen boringen uitvoert, moet je daar geen asbestsaneringen uitvoeren", zegt Vanderborght. 

Koninklijke Bibliotheek

Laat dat nu net zijn wat er momenteel gebeurt in de Koninklijke Bibliotheek (foto boven) aan de Kunstberg in Brussel. Daar wordt een grote asbestsanering van bijna een half miljoen euro uitgevoerd. De verwarminginstallatie van de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Museum van Schone Kunsten wordt er vernieuwd.

Voor de kenners: de stookinstallatie op aardgas wordt verwijderd en vervangen door een warmtekrachtkoppeling die minder CO2 uitstoot. "De verwarmingsinstallatie is ouder en in de isolatie daarvan werd asbest gebruikt", zegt Vanderborght. "Die gaan we nu verwijderen. Tegen de winter moeten we klaar zijn."

Meest gelezen