HANS PUT

Brandweermannen schenken premies aan families van overleden collega's: "Meer steun nodig"

Alle brandweerlieden uit Zuid-West Limburg die zaterdag werken gaan hun vergoeding afstaan aan families van de 2 brandweermannen die vorig weekend om het leven kwamen in Beringen. Ze willen daarmee hun solidariteit tonen maar ook een betere ondersteuning vragen voor de families van de slachtoffers.  

Afgelopen weekend kwamen 2 brandweerlui om het leven na een zware brand in Beringen. Een derde brandweerman werd zwaargewond naar de brandwondenafdeling van het UZ Leuven gebracht. Hij is momenteel buiten levensgevaar.

Zaterdag is de afscheidsplechtigheid. Omdat iedere brandweerman van de betrokken zone aanwezig zou kunnen zijn, nemen de de collega's van nabijgelegen zone Zuid-Limburg alle wachtdiensten over. Zo blijft de veiligheid gewaarborgd. Maar de vergoeding die de brandweermannen daarvoor krijgen, geven ze aan de familie. "De brandweer is een solidaire familie. Met deze actie willen we ons steentje bijdragen" vertelt Jan Jorissen van brandweerzone Noord-Limburg.

"Meer steun voor families nodig"

De twee overleden brandweermannen zijn jonge vaders. "De  families wachten nog veel moeilijke momenten. Het wegvallen van een partner of vader is een gigantisch verlies."

Families van overleden brandweerlui kunnen een beroep doen op een speciale verzekering. Wat die verzekering uitkeert, hangt af van het loon van de gesneuvelde. Hoe jonger een brandweerman overlijdt, hoe kleiner het uitbetaalde bedrag aan de betrokkenen.

"Die verzekering waarborgt dus enkel het loon" vertelt Jorrissen. "Maar voor een familie met jonge kinderen gaat dat niet volstaan. Het wegvallen van een echtgenoot of papa gaat veel verder.  Er is bijvoorbeeld nu niemand anders die de kinderen naar school kan brengen. En wat met de grotere kosten wanneer de kinderen willen studeren? Wij geven ons leven voor de maatschappij. Families zouden toch geen economisch nadeel mogen lijden na het verlies van een vader of echtgenoot? Daarom willen we een oproep doen voor meer ondersteuning voor de families, zowel psychologisch als financieel."

"Het wordt voor de families al moeilijk genoeg" besluit Jorissen. "Wanneer ze straks na de plechtigheid thuis komen, begint de verwerking nog maar. Het wordt moeilijk om dragen. Elke ondersteuning is daarom welkom."

Meest gelezen