MR-ondervoorzitter Crucke: "Over confederalisme willen we niet spreken"

In een gesprek met "De ochtend" laat Jean-Luc Crucke, ondervoorzitter van de MR en ontslagnemend Waals minister van Financiën, er geen twijfel over bestaan. Zijn partij wil niet over confederalisme spreken. Maar dat betekent niet dat hij elke communautaire hervorming uitsluit. 

Jean-Luc Crucke, vice-voorzitter van de MR en ontslagnemend minister Financiën en Begroting, is blij dat er een Vlaamse regering op de been is gebracht. "Ook federaal hadden we een Zweedse coalitie, en dat was toch niet slecht. Voor de Franstaligen is het belangrijk dat er niet met extreem-rechts samengewerkt wordt."

Ook Crucke is niet blind voor de vaststelling dat de afwezigheid van SP.A in de toekomstige ploeg van Jan Jambon de federale gesprekken bemoeilijkt. Het glijmiddel tussen N-VA en PS is er niet, en PS-voorzitter Di Rupo zei al Zweeds niet te willen depanneren. "Di Rupo is een slimme man", nuanceert Crucke. "Ik denk dat hij gewoon wat extra geduld vraagt."

Over één ding is Crucke duidelijk: "wij willen niet over confederalisme praten". Het kan niet zijn bedoeling zijn het einde van het land uit te lokken. "Wie dat wil, moet maar verhuizen", zegt Crucke. 

Crucke zit daarmee op dezelfde lijn als Sophie Wilmes, federaal minister van begroting en in de Franstalige media getipt als toekomstig MR-voorzitter. Zij wil de communautaire stop van de voorbije jaren verder zetten. Een ruildeal zoals voormalig Brussels minister-president Charles Picqué (PS) al (in eigen naam) voorstelde  - communautaire toegevingen aan de Vlamingen in ruil voor centen voor de Franstaligen - wijst zij af.

Crucke van zijn kant laat wél een opening voor communautaire toegevingen, al verwoordt hij het heel voorzichtig. "Er zijn zo veel definities van confederalisme, N-VA heeft er zelf niet eens één. Over mogelijkheden om de bestuurbaarheid van het land groter te maken en het te laten, moeten we zeker kunnen spreken. Maar eerst moeten de twee grote partijen, N-VA en PS, met elkaar durven praten. Anders komt er geen oplossing."

Meest gelezen