Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Ecologische ramp" na bosbrand op Griekse eiland Evia

Op het Griekse eiland Evia heeft de brandweer de bosbranden die de voorbije drie dagen hebben gewoed, gedeeltelijk onder controle. Maar de branden hebben een "ecologische ramp" aangericht, zegt de gouverneur van de regio. Een pijnbomenbos van 2.500 hectare is in vlammen opgegaan.

Evia is het op een na grootste eiland van Griekenland, na Kreta. Afgelopen nacht waren er nog honderden brandweermensen en vrijwilligers in de weer om het vuur te bestrijden. Soms moesten ze in de tuinen van mensen vechten tegen de vlammen. Vanochtend werden blusvliegtuigen en -helikopters ingezet om het vuur te blussen. Vanuit Italië werden ook twee extra blusvliegtuigen overgevlogen.

AFP or licensors

Rond de middag was het vuur ingedamd, maar het gevaar blijft bestaan dat de branden opflakkeren. De alarmtoestand is dus nog niet afgeblazen. De inwoners van vier dorpen die gisteren werden ontruimd, mochten vanmiddag wel al naar huis terugkeren. 

Pijnboombossen

Bij de bosbranden vielen geen doden, maar de gouverneur van de regio spreekt wel van een "ecologische ramp". Volgens schattingen is al 2.500 hectare aan pijnboombossen ten prooi gevallen aan het vuur. De brandlucht bereikt zelfs de Griekse hoofdstad Athene, die bijna 100 kilometer zuidelijker ligt. Ook elders in Griekenland waren er de voorbije dagen bosbranden.

AFP or licensors

Vorig jaar kwamen bij zware bosbranden in het dichtbevolkte vakantieoord Mati in de buurt van Athene meer dan 100 mensen om het leven.

Meest gelezen