Economische groei vertraagt in Europa, Duitse economie krimpt

Volgens cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), is er in het tweede kwartaal van dit jaar in de hele Europese Unie en ook in de Eurozone een groeivertraging van de economie opgetreden. De economie groeide wel nog met 0,2 procent, maar het vorige kwartaal was dat nog met 0,5 procent. 

De cijfers die Eurostat vandaag publiceert, liggen in de lijn van wat analisten hadden verwacht. Zij voorspelden al dat de groei zou vertragen als gevolg van de onzekerheid die op de markten heerst door dreigende handelsconflicten. Zowel de hele EU (28 lidstaten) als de Eurozone (19 leden) tekenen voor het tweede kwartaal (april-juni) een groei op van 0,2 procent. Maar de Duitse economie - de grootste in Europa - kromp met 0,1 procent en in Italië stagneerde de groei.

Dat de Duitse motor sputtert, heeft volgens Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro, alles te maken met de vrees voor internationale handelsconflicten van de afgelopen maanden. "Vooral de Duitse export heeft daaronder geleden. Het zal zaak zijn om de toestand in Duitsland goed op te volgen", zegt Joly. "De Duitse regering zal maatregelen moeten nemen om de economie en de export aan te zwengelen."

De landen die de grootste groeicijfers laten optekenen zijn Hongarije (+1,1 %), Litouwen en Finland (+0,9 %), Polen en Letland (+0,8 %). Ook Nederland en Spanje presteren met een groei van 0,5 procent. Ook de Franse economie doet het behoorlijk goed en haalt - net zoals België - het gemiddelde van 0,2 % groei. Dat niettegenstaande de sociale protesten van de afgelopen maanden.

Ook de werkgelegenheid in de EU en de Eurozone stijgt met exact 0,2 procent.  In het eerste kwartaal was daar nog een groei van 0,4 procent.

Bekijk hieronder de duiding van Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen