Minuut stilte, klokkengelui en loeiende scheepshoorns: Genua herdenkt slachtoffers brugramp 

Italië herdenkt vandaag de instorting van de Morandi-brug in Genua, precies een jaar geleden. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven. Om 11.36 uur, het tijdstip waarop de brug instortte, is een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. De kerkklokken gingen luiden en sirenes van de havenschepen loeiden. Het moment betekende het einde van een herdenkingsplechtigheid waarop ook alle politieke kopstukken aanwezig waren.

De herdenkingsplechtigheid is gehouden op de plek waar precies een jaar geleden de ramp plaatsvond. 

De druk bereden Morandi-brug stortte in op 14 augustus 2018, kort voor de middag. Auto's vielen in de diepte. 43 mensen kwamen om.

Waar de snelwegbrug instortte, verrijst nu een eerste pijler van een nieuwe brug. Niet veel verderop werd de herdenkingsplechtigheid gehouden. Ze begon met het voorlezen van de namen van de 43 dodelijke slachtoffers.

De ceremonie omvatte een misviering, opgedragen door de aartsbisschop van Genua. Er waren ook toespraken van de Italiaanse premier Giuseppe Conte, van  burgemeester Marco Bucci van Genua en van familieleden van de slachtoffers. 

Minuut stilte

Om 11.36 uur, het tijdstip waarop de brug instortte, werd een minuut stilte gehouden. De kerkklokken gingen luiden, en sirenes van havenschepen loeiden.

Het moment betekende het einde van de herdenkingsplechtigheid, waarop alle politieke kopstukken van de in crisis verkerende Italiaanse regering aanwezig waren: premier Giuseppe Conte, en de vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini. Ook president Sergio Mattarella (foto onder) woonde de ceremonie bij.  

AFP or licensors

De Morandi-brug, een constructie uit de jaren 60, was al lang in slechte staat. De problemen bleken al jarenlang bekend te zijn. Snelwegbeheerder Autostrade per L'Italia, verantwoordelijk voor het onderhoud van de brug, moet zich voor de rechtbank verdedigen.

Bestuurders van de snelwegbeheerder hadden de herdenkingsplechtigheid willen bijwonen, maar kort voor de start, werden zij door nabestaanden van de slachtoffers verzocht om te vertrekken. 

De laatste restanten van de brug werden eerder deze zomer afgebroken. Een nieuwe brug, naar een ontwerp van sterarchitect Renzo Piano, moet in april volgend jaar af zijn. De burgemeester van het arrondissement van Genua waar de ramp plaatsvond, spreekt de hoop uit dat de bouw geen vertraging zal oplopen door de huidige regeringscris in Italië.  

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen