KU Leuven komt uw wespennest gratis weghalen (als u in de buurt woont)

Wie in Leuven of omgeving woont en een wespennest in huis heeft, kan dat gratis laten wegnemen door onderzoekers van de KU Leuven. De universiteit gebruikt dat nest dan voor wetenschappelijk onderzoek.

"We komen alleen wespennesten halen die gemakkelijk bereikbaar zijn", zegt bioloog Ian Stevens. "Dat mag zelfs in de grond zijn of op zolder. Wij nemen het nest weg en in ons laboratorium onderzoeken we de communicatie tussen de wespen. Ze communiceren met feromonen (een stof die afgescheiden wordt door het lichaam, red.) en wij willen weten met welke feromonen precies, en hoe we dat communicatieproces kunnen beïnvloeden."

Wespenpiek

"Dit moment is uitstekend om wespennesten te verzamelen", zegt Stevens. "Dat kan verschillen naargelang de soort, maar voor de meeste wespensoorten is dit wel een piekmoment waarop ze met de grootste aantallen zijn. Dat kan nog wel een maand doorgaan."

Heb je een wespennest en woon je in een straal van 15 km rond Leuven? Stuur dan een foto van het nest naar wespenkuleuven@gmail.com of neem contact op met het wespenteam van de KU Leuven op 0479 60 94 38.
 

Meest gelezen