Modewinkel Maison Margiela in Brussel moet de boeken neerleggen

De Brusselse boetiek Maison Martin Margiela is failliet. Sinds enkele weken blijven de deuren van de winkel in de Dansaertwijk gesloten. Een van de oorzaken van het faillissement is de grote concurrentie van het shoppen online.

De boetiek in Brussel opende begin 2002 op de Vlaamsesteenweg in de Brusselse Dansaertwijk. Het was daarmee de eerste Margiela-winkel in de wereld, met ontwerpen van de Genkse modeontwerper Martin Margiela. Nadien volgden nog filialen in onder meer Parijs, Londen en Milaan.

Maar de winkel in Brussel moet nu dus noodgedwongen dicht. "Het speelt al twee seizoenen door mijn hoofd: sluiten of het nog eens proberen", vertelt zaakvoerder Nicola Vercraeye in De Standaard. "Elke maand lopen de cijfers terug. Vandaag draai ik de helft van de omzet van 2011."

Online

Een van de oorzaken is de e-commerce, waardoor ook veel andere zaken het water aan de lippen krijgen. Het merk Martin Margiela heeft dan wel een webshop, maar de opbrengst daarvan gaat niet naar de Belgische winkel. "Mensen komen eerst passen in de winkel en bestellen daarna vanuit hun woonkamer. Dat brengt niets bij aan het cijfer in België", weet modekenner Linda Van Waesberge.

Al zijn er ook andere zaken die meespelen. Eigenaar Nicola Vercraeye verwijst bijvoorbeeld naar het feit dat zijn klanten steeds minder makkelijk met de auto in Brussel geraken. Styliste Linda Van Waesberge ziet ook een oorzaak in het feit dat de boetiek enkel met Margiela werkt, andere zaken met meerdere merken kunnen misschien iets makkelijker het hoofd boven water houden. "Bovendien zit Martin Margiela zelf al enkele jaren niet meer in het huis, waardoor een deel van de diehard-klanten zijn afgehaakt."

Dat de winkel in Brussel nu moet sluiten, vindt Van Waesberge een groot verlies. "Het was de eerste Margiela-winkel. De echte ziel van Margiela hing nog altijd in die boetiek. Klanten waren altijd onder de indruk."

Meest gelezen