Monument voor wielertoeristen in Vlaamse Ardennen verdwijnt

In Brakel staat al 14 jaar een opvallend kunstwerk, een toren van opeengestapelde fietskaders. Mensen uit de streek maakten het ter ere van de wielertoeristen in de Vlaamse Ardennen. Maar de fietsen zijn roestig en de rotonde waar het monument staat wordt heraangelegd. Daarom moet het werk verdwijnen.

Het lijkt een grote toren van opeengestapelde fietsen, het fietsmonument aan het Rondplein in Nederbrakel. Maar de kleuren zijn na 14 jaar  vervaagd, de fietskaders zien er roestig uit en als het monument wordt afgebroken kan het niet meer heropgebouwd worden. "De fietsen zijn allemaal aan elkaar gelast, we moeten er de slijpschijf in zetten", zegt schepen van openbare werken Sabine Hoeckman (Open VLD).  

Het monument moet weg omdat het Rondplein en de Ronsestraat worden heraangelegd. Er komt een waterbufferbekken onder het Rondplein, de werken daarvoor beginnen over enkele maanden.

Kunstwerk van de streek

Het fietsmonument van Nederbrakel is een echt werk van de streek om de wielertoeristen in de Vlaamse Ardennen te eren. Het initiatief kwam van toenmalig schepen Ghislain Nachtergaele. Architect Marc Carlier uit Parike heeft het ontworpen en leerlingen van van atheneum van Brakel hebben het indertijd in elkaar gestoken. Het fietsmonument staat er intussen 14 jaar.

Nieuw monument?

Nederbrakel hoopt dat er na de werken een nieuw fietsmonument kan komen, maar daarover beslist de gemeente niet zelf. "We zullen hierover onderhandelen met het Agentschap Wegen en Verkeer, dat eigenaar is van de rotonde”, kondigt Sabine Hoeckman aan.

"We zijn bij uitstek een wielergemeente, en zeker met een renner als Frederik Backaert in onze gemeente, zou het mooi zijn als we werk kunnen maken van een nieuw mooi monument."

Meest gelezen