Lange plantenmatten drijven op vestingen in Ieper: "Hoe meer planten, hoe meer waterkwaliteit"

Vanaf nu drijven er lange plantenmatten op de vestingen in Ieper. Die moeten ervoor zorgen dat er meer zuurstof in het water komt, zodat er bijvoorbeeld geen blauwalgen meer groeien. Vorig jaar werd het al eens getest met een klein stukje. Tegen woensdagavond moeten er zeker 200 meter matten liggen.

De vestinggracht heeft een oever die schuin afloopt en die oeverplanten geen kans geeft om te groeien. Vandaar dat de stad er iets op moest vinden en dus matten laat drijven op het water, waar wortels zich in ontwikkelen. Dat is goed om allerlei planten en dieren aan te trekken en meer zuurstof in het water te brengen, wat dan weer goed is om blauwalgen tegen te gaan.

Testproject goedgekeurd

Vorig jaar was er al een proefopstelling van 10 meter. "Maar dit jaar ziet de stad het een stuk groter", zegt milieuschepen Valentijn Despeghel. "Wij gaan vandaag en morgen 200 meter leggen. Dus vorig jaar hadden we een testdemo van 10 meter gelegd en dat is goed gelukt. Hoe meer waterplanten je in je water hebt, hoe beter de kwaliteit. We hopen eigenlijk een veel betere biotoop te krijgen op de Vestingen, voor libellen en vissen en dergelijke."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen