2018 Invision

Rapper ASAP Rocky in Zweden veroordeeld, maar hij hoeft niet naar de cel

De Amerikaanse rapper ASAP Rocky is in Zweden veroordeeld voor een vechtpartij eind juni. Hij krijgt een gevangenisstraf met uitstel, waardoor hij niet opnieuw de cel in moet. De rapper was al twee weken op vrije voeten. 

Eind juni was de Amerikaanse rapper A$AP Rocky, echte naam Rakim Mayers, betrokken bij een straatgevecht in Stockholm. Een negentienjarige vluchteling raakte daarbij gewond. De rapper werd opgepakt en opgesloten in een Zweedse gevangenis, en moest onder meer het concert in Dour in ons land afgelasten. 

De procureur had een celstraf van 6 maanden geëist, maar de rechter ging daar niet op in. Hij oordeelde dat A$AP Rocky en zijn medewerkers schuldig waren, omdat ze de man in elkaar hadden geslagen zonder dat er sprake was van wettige zelfverdediging, zoals de rapper had aangevoerd. Tegelijk vond de rechter de feiten niet ernstig genoeg om een echte gevangenisstraf te rechtvaardigen.

De rapper werd dus samen met zijn medewerkers schuldig bevonden en veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. In de praktijk betekent dat dat hij niet weer naar de cel moet. Wel moet hij een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. A$AP Rocky had al de hele maand juli in de gevangenis doorgebracht. 

Op 2 augustus werd de rapper uit zijn Zweedse cel vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Hij vloog terug naar de Verenigde Staten, en liet zijn fans bij een optreden in Californië weten dat de eerste weken van zijn gevangenisverblijf "scary" - beangstigend - waren. Hij herhaalde daar dat hij onschuldig was, en vroeg te bidden voor zijn vrijspraak. Volgens de rapper was hij in Stockholm al een tijdje gevolgd en lastiggevallen door twee mannen.

A$AP Rocky kreeg de steun van een aantal Amerikaanse beroemdheden zoals Kim Kardashian. Die vonden dat de rapper in Zweden racistisch en oneerlijk behandeld werd. Ook president Trump steunde hem, en belde daarvoor zelfs met de Zweedse premier. Zonder succes, het Zweedse gerecht deed gewoon zijn werk. 

De advocaat van de Amerikaan is teleurgesteld dat zijn cliënt veroordeeld is  tot een voorwaardelijke celstraf. Hij had op vrijlating gehoopt. De rapper zelf heeft nog niet gereageerd.

De rapper in de achtergrond, na zijn vrijlating in Zweden begin Augustus

Meest gelezen