Archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Toch een haven voor reddingsschip met migranten? Rechtbank schort decreet van Salvini op

Op de Middellandse Zee wachten twee reddingsschepen met in totaal zo'n 500 migranten en vluchtelingen aan boord al dagenlang op de toestemming om ergens te mogen aanmeren. Het schip van een Spaanse hulporganisatie mag intussen toch de Italiaanse wateren in: een rechtbank in Rome heeft het verbod van vicepremier Matteo Salvini opgeschort.

Twee schepen wachten al dagenlang op toestemming om te mogen aanmeren. Het ene is de Ocean Viking van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen. Na vier dagen van reddingsoperaties op de Middellandse Zee heeft het 356 geredde migranten en vluchtelingen aan boord.

Het andere schip, van de Spaanse reddingsorganisatie Proactiva Open Arms, dobbert al langer rond. Het ligt al gedurende een week voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië. 

De dichtstbijzijnde havens liggen op Sicilië (of Malta), maar de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini houdt de havens gesloten voor reddingsschepen. De ngo achter het Spaanse reddingsschip had echter beroep aangetekend tegen het verbod van Salvini.

"Uitzonderlijk ernstige situatie"

De hulporganisatie heeft haar slag thuisgehaald, zo liet ze vanavond weten: de rechtbank heeft het veiligheidsdecreet van Salvini opgeschort. Ze spreekt van "een uitzonderlijk ernstige situatie", en vraagt dat de migranten van boord gaan. De rechtbank wijst wel geen haven aan waar het schip kan aanmeren.  

De Spaanse reddingsorganisatie Proactiva Open Arms had eerder vandaag nog alarm geslagen over de toestand aan boord van het schip. Ze zei dat de bemanning steeds meer moeite heeft om de spanningen op het overbevolkte schip onder controle te houden. De onrust neemt nog toe door de slechte weersomstandigheden op de Middellandse Zee, waardoor opvarenden zeeziek zijn geworden. 

Op het schip zaten 151 geredde migranten. Twee baby's en hun ouders zijn gisteren naar Malta gebracht, maar 147 mensen, onder wie meer dan 30 minderjarigen, zijn nog altijd aan boord. 

Tweede schip met ruim 350 migranten aan boord

Het reddingsschip van de Spaanse ngo is dus niet het enige dat met veel migranten aan boord wacht op een veilige haven. Nog vandaag verzocht ook het schip Ocean Viking van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen de autoriteiten van Italië en Malta formeel om steun voor coördinatie bij het vinden van een veilige haven. 

Het schip heeft na vier dagen van reddingsoperaties 356 geredde migranten en vluchtelingen aan boord. Hen terugbrengen naar Libië is uit den boze, zeggen de ngo's, want daar kan hun veiligheid niet worden gegarandeerd. 

"De meerderheid van de geredde mensen meldt dat ze willekeurig gevangen zijn gezet, afpersing hebben meegemaakt, gedwongen zijn geweest om onder onderdrukkende omstandigheden te werken of tijdens hun tocht zijn gefolterd", zegt Artsen Zonder Grenzen ook. 

Eerder deze week had het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties er bij de regeringen van Europese landen op aangedrongen om de migranten en vluchtelingen op de reddingsschepen meteen aan land te laten gaan.

Meest gelezen