AFP or licensors

Tijdelijk verbod op demonstraties in bepaalde delen luchthaven Hongkong

De luchthaven van Hongkong heeft dinsdagavond een rechterlijk bevel verkregen dat demonstranten verbiedt om bepaalde delen van de luchthaven te betreden. Dat meldt de luchthaven zelf. Het is nog niet duidelijk wat de reikwijdte zal zijn van het rechterlijk bevel of hoe de luchthavenautoriteiten het verbod willen afdwingen. 

Het is opnieuw rustig in de luchthaven van HongKong. Ook het vliegverkeer lijkt zijn normale gang te hernemen na twee dagen met veel geschrapte vluchten.  De luchthaven van Hongkong is sinds vrijdag de plek waar veel manifestanten protesteren. Ook gisteren  protesteerden ze tegen politiegeweld en de onderdrukking van de democratie in Hongkong. Daardoor moesten er, net als maandag, vluchten geannuleerd worden. 

Gisteravond was het tot een korte confrontatie gekomen tussen de actievoerders en de politie. Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance escorteerde. Minstens vijf actievoerders werden gearresteerd. 

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat patrouilleerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te geraken.

Ook China verhardt zijn toon. Het noemt de demonstranten "quasi-terroristen". Er wordt gevreesd voor een inmenging van het Chinese leger. "Het Chinese leger kan enkel tussenbeide komen als de regering van Hongkong daarom vraagt. Maar als China de betogingen als terrorisme beschouwt, kan het Chinese leger misschien wel tussenbeide komen. Terrorisme is immers een staatszaak", zegt Veerle De Vos in De Ochtend op Radio 1.

Meest gelezen