Voeren wil toeristische wildgroei afremmen

De gemeente Voeren werkt momenteel aan een reglement om de toeristische groei in goede banen te leiden. Volgens burgemeester Huub Broers (N-VA) dreigt zijn gemeente slachtoffer te worden van haar eigen succes.

Jaarlijks komen er zo'n 130.000 toeristen naar Voeren en de meesten blijven er ook overnachten. Ze willen er vooral genieten van de landelijke rust en het mooie landschap. Maar precies die twee troeven dreigen verloren te gaan als het toerisme ongecontroleerd blijft groeien. De gemeente wil nu een reglement uitwerken dat vooral de groei van de verblijfsaccommodatie wil tegengaan.

Moeilijke evenwichtsoefening

Burgemeester Broers beseft dat het niet makkelijk zal zijn om beperkingen op te leggen. "Er is vrij ondernemerschap. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat alleen inwoners uit Voeren nog bijkomende verblijfsmogelijkheden mogen ontwikkelen." Vandaar dat burgemeester Broers vooral gelooft in overleg met de sector zelf. "Je kan een toeristisch ondernemer proberen te overtuigen om bijvoorbeeld maar 12 grote kamers aan te bieden in plaats van 30 kleinere. Op korte termijn is dat misschien minder lucratief, maar ik ben er van overtuigd dat als we toeristen in te kleine kamers proppen ze uiteindelijk zullen wegblijven."

Airbnb

Hoeveel verblijfsaccommodatie er is in Voeren, is ook voor burgemeester Broers een moeilijke vraag. 'We hebben 7 hotels en een jeugdherberg, die allemaal goed draaien. Er zijn uiteraard ook B&B's, maar tegenwoordig zijn er ook heel wat particulieren die één kamer aanbieden en daar hebben we minder zicht op. De vraag om beperkingen op te leggen komt trouwens ook van de toeristische sector zelf."

Aftoetsen

De gemeente is het reglement nu aan het voorbereiden. Nadien zal dat afgetoetst worden bij onder meer Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg.

Meest gelezen