©CTC Creative

Grapje over Vrijheidsbeeld door Trumpmedewerker zet migratiedebat op scherp

De baas (ad interim) van de Amerikaanse immigratiediensten veroorzaakt felle discussie met zijn suggestie om het gedicht op het Vrijheidsbeeld aan te passen. "Stuur me jullie vermoeiden, jullie armen", zo gaat dat. In de discussie over een strenger migratiebeleid, verzon de man er grappend een zinnetje bij . "Stuur me de armen die op eigen benen kunnen staan en geen last voor de overheid worden."

In de aanloop naar de verkiezingen woedt in de VS (alweer) een heftig debat over immigratie. Trump en de zijnen willen de regels aanscherpen: migranten die steun van de overheid krijgen, zoals voedselsteun of onderdak, zullen moeilijker toegang krijgen tot hulp.

Bovendien zal hun visum niet verlengd worden als de overheid denkt dat ze afhankelijk zullen blijven. Ze kunnen ook geen aanspraak maken op de Amerikaanse nationaliteit. De public charge rule, heet die nieuwe regel, en hij gaat in op 15 oktober. Zelfredzaamheid is het codewoord. 

Daarover was het dat Ken Cuccinelli een interview gaf op de Amerikaanse openbare omroep NPR. Of hij dacht dat het beroemde gedicht van Emma Lazarus over de inwijkelingen uit de 19e eeuw op het Vrijheidsstandbeeld nog van toepassing was? Dat gaat zo: "Geef me je vermoeiden, geef me je armen". 

Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tost to me, I lift my lamp beside the golden door!"

"Natuurlijk", antwoordde Cuccinelli. "Geef me je vermoeiden, geef me je armen, die op eigen voeten kunnen staan en geen last van de overheid zullen worden." Volgens Cuccinelli is die zelfredzaamheid een wezenlijk onderdeel van de Amerikaanse droom, en hij voegde eraan toe dat niemand Amerikaan kan worden als hij niet in de VS geboren is als Amerikaan.

Overigens geldt de nieuwe regel niet voor asielzoekers en immigranten die nu al permanent in de VS verblijven. 

"On-Amerikaans"

Aan Democratische kant was de reactie op die woorden ongemeen heftig. Ze komen hier op neer: "Dit strookt niet met de Amerikaanse waarden." Zo spreekt de commissie voor Binnenlandse Zaken in het Huis - gedomineerd door Democraten - van "vileine en on-Amerikaanse" uitspraken. "Het is duidelijk dat de regering-Trump gewoon een aantal mensen buiten wil houden." Cuccinelli is overigens een uitgesproken conservatief, die in het verleden als openbaar aanklager in de staat Virginia ten strijde trok tegen immigratie en homoseksualiteit.

Cuccinelli verdedigde zichzelf overigens nog na het interview. Hij zei dat het gedicht enkel op mensen uit Europa van toepassing is, "waar de samenleving op klasse gebaseerd was. Wie niet tot de juiste klasse behoorde, werd als ellendig beschouwd." 

2019 Getty Images

Meest gelezen