AFP or licensors

Wat staat Greta Thunberg te wachten tijdens haar zeilreis? “Het zal 2 à 3 weken zijn alsof ze in een roetsjbaan zit”

Klimaatactivitiste Greta Thunberg zal het tijdens haar zeilreis naar New York hard te verduren krijgen. Dat voorspellen “zeilmeisje” Laura Dekker en schrijver Thomas Siffer op basis van hun jarenlange zeilervaring. Beide zeilers zeggen dat Thunberg en haar team zeker twee weken lang dooreengeschud zullen worden, alsof ze in een achtbaan zitten. “Zelfs met een professionele crew rond haar, zal ze kotsend en misschien huilend overboord hangen.”

Greta Thunberg is vandaag vanuit Engeland vertrokken richting New York. Daar wordt in september een VN-klimaattop georganiseerd waarop de Zweedse aanwezig zal zijn. Omdat ze niet met het vliegtuig wil reizen, kiest ze voor een zeiltocht over de Atlantische Oceaan.

Thunberg reist niet alleen: ze vaart met een team van ervaren zeerotten, aan boord van de Malizia II. Dat is een ruim 18 meters lang zeiljacht waar een team uit Monaco doorgaans wedstrijden mee vaart.

“Zeilmeisje” Laura Dekker was pas 14 jaar toen ze voor het eerst de Grote Plas overstak. Helemaal in haar “uppie”, zoals ze dat in Nederland zeggen. Dekker, 23  intussen, stak daarna nog twee keer de Atlantische Oceaan over. Dat deed ze in verschillende richtingen, zegt de zeilster in het Radio 1-programma "De wereld vandaag", maar nog niet via de route die Thunberg en haar team zullen nemen.

Tegen de richting in

Dat laatste heeft een reden, legt schrijver Thomas Siffer uit. Net als Laura Dekker zeilde Siffer ook al eens de wereld rond, met zijn gezin. “Als het weer een beetje meezit, zou het een fantastische tocht kunnen zijn”, zegt Siffer. 

Siffer en Dekker voorspellen echter dat het een woelige reis zal worden voor Thunberg.  Onderweg zullen de weersomstandigheden op een bepaald moment sowieso slecht worden, omdat Thunberg tegen de richting in vaart van de route die vakantiezeilers doorgaans nemen. “Je moet gek zijn om dit te doen”, zegt Siffer.

Beluister hier het volledige gesprek met Thomas Siffer en lees eronder verder:

“De courante route om naar Amerika te varen is de route die Christoffel Colombus destijds gebruikt heeft”, vertelt Siffer. Wie die route volgt, vertrekt vanuit onze contreien naar de Canarische Eilanden, steekt daarna door naar de Caraïben en vaart dan via de kust van Amerika naar New York. “Maar rechtdoor, van Engeland naar New York varen: ik zou het wel durven, maar niet willen”, zegt Siffer

Zeeziek op een achtbaan

Siffer en Dekker maken dezelfde vergelijking over het gevoel dat Thunberg tijdens haar reis zal ervaren: “Ik vergelijk het altijd met een achtbaan”, zegt Laura Dekker. En eten, slapen en naar de wc gaan terwijl je op een achtbaan zit, is een hele uitdaging weet Dekker uit ervaring.

Thunberg zal onderweg ook geen greintje comfort genieten omdat ze met een snel racejacht vaart, waarop amper voorzieningen zijn om te eten en te slapen. “Raceboten zijn gewoon niet gebouwd voor comfort”, merkt Laura Dekker op. “ Het eten zal waarschijnlijk bestaan uit een mix van gekookt water en wat astronautenvoer. Alles zal een grote opgave worden. Naar de wc gaan, slapen en proberen iets te eten terwijl je boot met 15 knopen ergens doorheen dendert, dat is wel een uitdaging.”

Naar de wc gaan, slapen en proberen iets te eten terwijl je boot met 15 knopen ergens doorheen dendert, dat is wel een uitdaging.

"Zeilmeisje" Laura Dekker

Nog voor haar vertrek zei Thunberg dat ze zich al een beetje misselijk voelde en dat zal er de komende weken niet beter op worden, denkt Thomas Siffer.

“Zelfs met een professionele crew rond haar, zal ze kotsend en misschien huilend overboord hangen. En zeeziekte is de meest helse ziekte die er bestaat, denk ik. Dan wil je sterven”, spreekt Siffer uit ervaring. “Ik vrees dat zij dit zal meemaken. Het goede nieuws is dat je na 3 à 4 dagen meestal verlost bent van zeeziekte.”

Dekker en Siffer tonen ten slotte respect voor de onderneming van Thunberg. “Ik heb ontzettende bewondering voor haar,” zegt Thomas Siffer, “maar ik vrees dat ze niet echt goed weet waar ze aan begonnen is. Als ze zal afstappen met een glimlach op haar gezicht, zal ik haar ontzettend bewonderen.” Laura Dekker noemt het een mooi en leuk initiatief en zal de reis met interesse volgen.

Beluister hier het volledige gesprek met Laura Dekker in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

De voortgang van de reis is te volgen op deze kaart.
Op zijn website geeft schipper Boris Herrmann meer uitleg over de reis.

Meest gelezen