West-Vlaanderen is de dodelijkste provincie in het verkeer

West-Vlaanderen is de slechtste leerling van de verkeersklas. In die provincie vallen de meeste doden en zwaargewonden in het verkeer. Dat schrijft Het Nieuwsblad, op basis van een studie van Statistiek Vlaanderen.

West-Vlaanderen is de zwarte vlek op de verkeerskaart, tenminste als je het aantal zwaar gewonden en doden telt in het verkeer. Een getal van 0,55 slachtoffers per 1.000 inwoners is het bewijs daarvan. Dat is ruim boven het Vlaams gemiddelde, dat bedraagt 0,42, best wat lager dus. Vlaams-Brabant scoort trouwens het best. En het moet ook gezegd: Oost-Vlaanderen doet het amper beter dan de westelijke buur.

De oorzaak van die slechte cijfers in West-Vlaanderen? Onbekend. Daarom ook wil de West-Vlaamse gouverneur een onderzoek. Er wordt na de zomer extra personeel voor ingezet, is op zijn kabinet te horen. Een theorie: het zou te maken hebben met de moeilijke bereikbaarheid van bepaalde steden en gemeenten in West-Vlaanderen. Daardoor zijn er meer dan elders gewestwegen en die zijn het dodelijkst.

Is dit aannemelijk? Vraag aan Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV): "Internationaal onderzoek leert dat gewestwegen buiten de bebouwde kom het hoogst aantal doden en zwaargewonden eisen. Dat heeft te maken met kruispunten, tegenliggers en de hogere snelheid in vergelijking met de bebouwde kom. West-Vlaanderen is een landelijke provincie, dus zijn er meer gewestwegen, dus ook wellicht meer verkeersslachtoffers. "Het onderzoek -op last van de gouverneur- moet nu uitwijzen of die theorie klopt.

Bekijk de gedetailleerde kaart op Statistiek Vlaanderen (even scrollen, dan is te zien dat er een breed "spoor" van verkeersongevallen is, van Antwerpen tot De Panne, Vlaams-Brabantse en Limburgse wegen zijn duidelijk veiliger).

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen