"Saragossa" van Jimmy Frey is een van de "gecontroleerde" nummers.
© VRT - BMUSS

Zingen Vlaamse zangers de waarheid? Twee Leuvenaars zoeken het uit in "Belpop Control"

Zijn er echt duizend terrassen in Rome, zoals Bart Kaëll zingt? En is Zaragoza echt een stad om van te dromen, zoals Jimmy Frey beweert? In hun vlog "Belpop Control" controleren Leuvenaars Jelle Goossens en Robin Broos Vlaamse liedjes op hun waarheid.

"Jelle en ik hadden ergens gehoord dat Jimmy Frey nooit in Zaragoza was geweest", vertelt De Morgen-journalist Robin Broos in "Start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Nochtans zingt hij dat het 'de stad van zijn dromen is'. Als je die platenhoes van "Saragossa" bekijkt, dan zie je Jimmy Frey op een strand staan. Maar toen we Zaragoza opzochten op de kaart, bleek dat dat een stad in het binnenland van Spanje is."

Het nummer van Jimmy Frey is het allereerste Vlaamse nummer dat de Leuvenaars onder de loep namen. Hun bevindingen postten ze in een vlog op hun Facebookpagina. Voor die vlog trok het duo ook echt naar de Spaanse stad. "We hebben daar aan mensen op straat gevraagd of het klopt wat Jimmy Frey zingt", zegt Broos.

Bekijk hier hun bevindingen:

Het idee om naar Zaragoza te gaan, is eigenlijk als een uit de hand gelopen cafégrap begonnen

Jelle Goossens en Robin Broos gaan niet altijd ter plaatse om de waarheid te achterhalen. "Het idee om naar Zaragoza te gaan, is eigenlijk als een uit de hand gelopen cafégrap begonnen. Maar mensen reageerden heel positief op onze video en vroegen om ook andere nummers na te gaan", vertelt Broos. Daarom besloot het duo ook te onderzoeken of er daadwerkelijk duizend terrassen zijn in Rome, zoals Bart Kaëll zingt. "In feite zijn het er 2.654, maar speciaal voor ons heeft Bart zijn 'verbeterde' nummer opnieuw ingezongen."

"Het is niet de bedoeling om daadwerkelijk songteksten tot in de puntjes te controleren op hun waarheid", vertelt Broos nog. "We hopen dat het vooral veel leuke weetjes oplevert."

Bekijk het filmpje met Bart Kaëll:

Meest gelezen