Het logo van het omstreden forum 8chan.

Extremistische site 8chan blijft voorlopig offline: eigenaar wacht op gesprek met Amerikaanse Congresleden

Het controversiële internetforum 8chan blijft voorlopig offline. De eigenaar van de site, waarop vaak radicale en extremistische ideeën worden gedeeld, doet dat naar eigen zeggen vrijwillig, tot hij een gesprek heeft gehad met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Eigenaar Jim Watkins houdt 8chan nu al meer dan een week vrijwillig offline, nadat het beveiligingsbedrijf Cloudflare beslist heeft om het forum niet langer te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf - een reactie op de terreuraanslag in El Paso.

Watkins laat nu op YouTube weten dat zijn forum nog een tijd offline zal blijven, tot hij een gesprek heeft gehad met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zo'n gesprek is echter nog niet gepland. Watkins wil de Congresleden ervan overtuigen dat 8chan niets te maken heeft met wat hij "het idiote geweld" genoemd van de voorbije weken.

Een tekst van vier pagina's die gelinkt wordt aan de dader van de terreuraanslag in een winkelcentrum in El Paso, twee weken geleden, werd op 8chan gepubliceerd. Eerder kwam het forum al in het nieuws als de plek waarop de dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn manifest postte.

8chan is omstreden, niet alleen wegens de geposte manifesten. Gebruikers jutten elkaar ook op met allerhande memes om aanslagen te plegen. Er is zelfs sprake van een highscore, het behalen van het hoogste aantal doden bij een aanslag.

Maar Watkins blijft zijn forum verdedigen en heeft het onder meer over een lastercampagne van de media tegen zijn site. HIj hoopt dat mensen hem niet de schuld voor het geweld zullen geven.

Meest gelezen