Amerikaanse overdosis

In 2018 alleen stierven 72.000 Amerikanen na een overdosis drugs. Een recordjaar. De toestand is zo ernstig dat de levensverwachting van de Amerikanen al twee jaar na mekaar is gezakt. Onze correspondent in de VS Björn Soenens en videojournalist Daan Wallis maakten over de drugscrisis deze documentaire.

De epidemie treft niet alleen daklozen of werklozen of mensen met een uitzichtloos bestaan. Het zijn leraren, piloten, politiemensen, brandweerlui, advocaten, bankiers. Het is iedereen.

Ongeveer 200 mensen per dag sterven aan heroïne, fentanyl of oxycodone. Het waren grote farmabedrijven die de crisis midden jaren 90 van de vorige eeuw deden losbarsten door agressieve marketing voor opiaten: hemelse pijnstillers voor chronische pijn.

Echt dodelijk werd de epidemie toen ook fentanyl opdook. Fentanyl is in oorsprong een extreme pijnstiller die wordt gebruikt voor ondraaglijke pijnen bij stervende kankerpatiënten. Fentanyl is vijftig keer krachtiger dan heroïne, en honderd keer straffer dan morfine. Als dat spul vermengd geraakt met heroïne, dan ben je reddeloos verloren.

Meest gelezen