AFP or licensors

Amerikaanse voetbalvrouwen willen gelijk loon afdwingen voor de rechtbank

De onderhandelingen tussen het nationale vrouwenteam en de Amerikaanse voetbalbond zijn afgesprongen. Molly Levinson, die de spelers vertegenwoordigt, zegt dat de vrouwen nu naar de rechter stappen om hetzelfde loon te eisen als het mannenteam.

“We hebben deze week onderhandeld met vertegenwoordigers van de USSF (United States Soccer Federation) en we hoopten op een goede oplossing”, zei Levinson. “Maar vandaag zijn we teleurgesteld. De voetbalbond houdt vast aan fundamenteel discriminerende arbeidsomstandigheden.” De voetbalbond wil voorlopig niet reageren.

De spelers legden de vraag om een gelijke vergoeding al in maart voor aan de voetbalbond. Maar die stelde toen dat de verloning van beide teams onderhandeld werden door afzonderlijke vakbonden, en dat ze daarom niet kunnen vergeleken worden. Maar dat argument houdt geen steek, vinden de vrouwen. Volgens hen is er sprake van geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie.

De twee partijen kwamen overeen om te bemiddelen zodra de Wereldbeker in Frankrijk voorbij was. Toen de Verenigde Staten in de finale Nederland klopten, zongen fans in de menigte "Equal Pay!"

"Het is duidelijk dat de voetbalbond ervoor kiest om vrouwelijke spelers minder te betalen dan mannen. Dat zullen ze niet kunnen volhouden", zei Levinson woensdag. "We willen dat al onze fans, sponsors, collega's en vrouwen overal ter wereld weten dat we niet bang zijn en dat ze samen met ons uitkijken naar de uitspraak van de rechtbank."

Meest gelezen