© 2019 Patrick DEKEYSER

Auto komt terecht tegen gevel in Wondelgem, politie ontdekt gesjoemel met zogenoemde reproductie­nummerplaten

In Wondelgem, een deelgemeente van Gent, heeft een bestuurder vannacht een ravage aangericht op de Evergemsesteenweg. Een auto raakte een gevel en kwam een honderdtal meter verder op zijn dak tot stilstand. De politie ontdekte dat er gesjoemeld was met de nummerplaat. Op de auto hing een zogenoemde reproductieplaat, die eigenlijk bij een auto in Wallonië hoort.

De BMW 318, die richting de Industrieweg reed, raakte met zijn rechterflank de gevel van een woning en een geparkeerde wagen op Evergemsesteenweg. De bestuurder verloor de controle over zijn voertuig en kwam zo’n honderd meter verder aan de overkant van de straat, in de voortuin van een woning op zijn dak terecht.

De ravage was enorm, een stenen afsluiting werd volledig vernield, een gevel werd beschadigd. De brokstukken vlogen alle kanten uit. De bestuurder kon zelf uit het verhakkelde voertuig kruipen en nam de vlucht. Hij is nog altijd spoorloos. 

Gesjoemeld met de nummerplaten: "Reproductiekentekenplaten gevonden"

Op het voertuig werden zogenaamde reproductiekentekenplaten gevonden. "Een gekend fenomeen", klinkt het bij de Gentse politie. "De nummerplaat behoort toe aan een wagen uit Wallonië, maar het is niet die wagen die het ongeval veroorzaakt heeft." Reproductieplaten kan u in de winkel laten maken om bijvoorbeeld aan de voorkant van de wagen of aan een aanhangwagen te hangen. Maar mensen met slechte bedoelingen gaan op zoek naar een wagen die qua kleur en type overeenkomt met hun wagen. "Dan gaan ze in de winkel zulke reproductieplaten halen en kunnen ze onopvallend te werk gaan."

De politie ziet het verschil, maar voor anderen is het niet gemakkelijk op te sporen. "Je hebt dat zelf ook totaal niet in de hand. En het is dan aan de eigenaar van de nummerplaten om te bewijzen dat het niet zijn auto was, maar dat er geknoeid werd met de nummerplaten. Dat is niet altijd gemakkelijk." Een voorbeeld? Stel dat een wagen met uw nummerplaat geflitst wordt, en u zat op dat ogenblik thuis, bewijs dan maar eens dat het iemand anders was die met een reproductieplaat rondrijdt.

Hopen op sporen en camerabeelden

Er is een onderzoek gestart: "Er zijn sporen in de wagen gevonden die ons de mogelijkheid geven verder onderzoek te doen. Daarnaast zou er ook sprake zijn van mogelijke camerabeelden."

auto op zijn dak in een voortuin van een huis

Meest gelezen