Videospeler inladen...

"Een land onder druk zetten om parlementsleden niet binnen te laten? Dit verwacht je van een dictator"

Dat de Amerikaanse president Donald Trump er bij Israël op heeft aangedrongen om twee Democratische parlementsleden niet binnen te laten, neemt VS-correspondent Björn Soenens op als een heel belangrijke zaak. "Dit is du jamais vu, nog nooit eerder vertoond." Soenens ziet dat het zelfs een brug te ver is voor de pro-Israëlische lobby in de VS.

Twee Amerikaanse Congresleden moeten waarschijnlijk hun geplande reis naar Israël afblazen: Rashida Tlaib en Ilhan Omar, twee moslima’s, wordt de toegang tot het land ontzegd nadat de Amerikaanse president Donald Trump daarop had aangedrongen. 

Het zou volgens Trump “van grote zwakheid getuigen als Israël volksvertegenwoordigers Omar en Tlaib zou toelaten.” Dat schreef de Amerikaanse president in een ferme tweet aan het adres van Israël. Het land bevestigde vervolgens dat de vrouwen inderdaad niet zullen worden toegelaten.  

Doorn in het oog

Waarom wilde Trump nu een stokje steken voor de vierdaagse reis van de twee parlementsleden van de Democratische partij, zijn politieke tegenstanders? De twee moslima’s zijn al langer een doorn in het oog van de president, legt correspondent Björn Soenens uit. 

“Vorige maand nog deed Trump een aantal racistische uitspraken over hen. Hij zei dat ze samen met twee andere parlementsleden moesten terugkeren naar hun eigen land. ‘Waarom gaan ze niet terug naar hun land’, had hij over hen getweet.”

“Antisemitisch”

Precies een maand later heeft Trump weer olie op het vuur gegooid door er bij Israël op aan te dringen om hen niet binnen te laten.

“Dat is opmerkelijk,” zegt Björn Soenens, “de president van Amerika die een ander land vraagt om zijn eigen parlementsleden dwars te zitten, nadat eerder, een paar dagen geleden 30 Republikeinse parlementsleden en 40 Democratische parlementsleden al in Israël waren langs geweest in Jeruzalem.”

Maar dat Trump wil verhinderen dat Omar en Tlaib Israël bezoeken, heeft een bijzondere reden, legt Soenens uit. “Deze twee parlementsleden hebben in het verleden al kritiek geuit op Israël, op het beleid van Israël. Daardoor werden ze meteen bestempeld als antisemitisch, anti-joods.” 

Het is niet omdat je kritiek uitoefent op een land, dat je tegen de bevolking van een land, de inwoners of hun geloof bent. 

Volgens Soenens worden hierbij twee dingen door elkaar gehaald. “Het is niet omdat je kritiek uitoefent op een land, dat je tegen de bevolking van een land, de inwoners of hun geloof bent. Daar gaat het niet om. Het gaat om kritiek op het Israëlische beleid: beleid tegenover Palestijnen, nederzettingen, enzovoort.”

Moslima’s

Die kritische houding zal de twee moslima’s nu waarschijnlijk weerhouden om Israël te betreden. Voor één van de twee, Rashida Tlaib, staat de deur nog op een kier: zij zal misschien nog binnen mogen als zij een humanitair visum aanvraagt. “Zij is namelijk van Palestijnse afkomst en heeft een grootmoeder die op de Westelijke Jordaanoever woont”, legt Soenens uit. Maar doordat ze in de VS geboren is, heeft Tlaib de Amerikaanse en niet de Palestijnse nationaliteit. 

“Bij Omar ligt het anders,” vervolgt Soenens, “zij is geboren in Somalië en op jonge leeftijd, als vluchtelingenkind, naar de VS gekomen. Zij heeft ook al gereageerd en gezegd dat het lijkt op een moslim-inreisverbod maar dan voor andere landen, want in de VS geldt al een inreisverbod voor moslims uit bepaalde landen.”

Vrije meningsuiting

Ook de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft al gereageerd. Ze vindt het niet kunnen en zegt dat de demarche beneden alle waardigheid van het presidentiële ambt is en beneden de waardigheid van Israël.

“En als je het bekijkt, komt dit neer op het muilkorven van Democratische parlementsleden, om hun mening te uiten”, zegt Björn Soenens. “Volgens de Amerikaanse grondwet hebben deze verkozenen net als alle burgers het recht om zich kritisch over alles uit te laten. Dat staat zo in het First Amendment, dat het recht op vrije meningsuiting in de VS garandeert.”  

Soenens vindt het daarom heel bijzonder dat een president deze vrije meningsuiting wil laten beperken, “door een buitenlandse mogendheid, een bondgenoot onder druk te zetten om mensen niet binnen te laten". "Dit is du jamais vu, nog nooit eerder vertoond. Dit verwacht je van een dictator, maar niet van een verkozen president.”

Dit is du jamais vu, nog nooit eerder vertoond. Dit verwacht je van een dictator, maar niet van een verkozen president.

Deze kritiek is zelfs te horen binnen de pro-Israël-lobby in Amerika. Ook zij vinden dat Trump te ver gaat. Soenens: “Hoe verwerpelijk ze de mening van de Congresleden ook vinden, de lobby vindt wel dat de twee parlementsleden in Israël toegelaten moeten worden."

"En ook in Israël maakt men zich zorgen, want de Democraten, één van de twee partijen in de VS, hebben meer joodse kiezers dan de Republikeinen. Ooit zal er weer een Democratische president komen, en die zal dat onthouden dat dit gebeurd is. Ze zijn dus bang dat de band met de Democratische partij serieuze schade wordt toegebracht. Maar Netanyahu zit in verkiezingsmodus, net als Trump. Dus men doet alles om de achterban fors tevreden te stellen.”

Bekijk hieronder onze correspondent Björn Soenens vanuit New York:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen