Britse parlementsleden broeden op alternatieve regering om "no deal-brexit" alsnog te verijdelen

De oproep van de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn om premier Boris Johnson ten val te brengen, leidt tot gemengde reacties. De liberaaldemocraten willen Johnson en zijn "no deal-brexit" weg, maar willen ook niet weten van Corbyn als premier.

Gisteren riep Labourleider Jeremy Corbyn de Britse parlementsleden op om een motie van wantrouwen tegen de Conservatieve regering van Boris Johnson te steunen als het parlement in september uit vakantie terugkomt. Corbyn zou dan een overgangsregering met andere partijen willen leiden om nieuwe verkiezingen voor te bereiden en een brexit zonder akkoord met de EU te vermijden.

Er bestaat geen enkele mogelijkheid dat Jeremy Corbyn opstandige Conservatieven en onafhankelijken rond zich kan verzamelen tegen Boris Johnson

Jo Swinson, voorzitter van de Liberal Democrats

Jo Swinson, de voorzitster van de Liberal Democrats, wil daar niet van horen. Wel van een stemming om Boris Johnson en zijn "no deal-brexit" te vermijden, maar niet van Jeremy Corbyn als overgangspremier. Volgens haar is de erg linkse Corbyn niet de man die de natie kan verenigen.

Swindon stelt voor dat er een overgangsregering wordt gevormd door de socialiste Harriet Harman of de Conservatieve en pro-Europese veteraan Kenneth Clarke. Dat zijn de twee langst zittende parlementsleden en ze genieten het vertrouwen van veel Lagerhuisleden, ook buiten hun partij.

Labour noemt de reactie van Swinson "kinderachtig" en zegt dat zij niet kan bepalen wie er de voorman van de socialistische partij is. De groenen vinden dat er geen tijd verloren kan gaan en dat Boris Johnson hoe dan ook moet gestopt worden vooraleer de brexit een feit wordt. 

De kwestie toont aan dat er evenveel verdeeldheid heerst in de oppositie als in de Conservatieve partij die het land regeert. Het kan dus nog alle kanten uit voor de brexit een feit wordt.

Meest gelezen