Videospeler inladen...

Amerikaanse beurzen diep in het rood: "Beleggers zijn in de ban van het r-woord, de vrees voor een recessie"

Er heerst grote zenuwachtigheid op de financiële markten. Dat uitte zich gisteren opnieuw in een stevig verlies van de Amerikaanse beurzen. "Je ziet wereldwijd dat de beleggers in de ban zijn van het r-woord, de vrees voor een recessie", zegt Erik Joly, de hoofdeconoom bij ABN AMRO.

De Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse index, verloor gisteren ruim 3 procent, na tegenvallende cijfers over de staat van de Duitse en Chinese economie. In Duitsland is de economie in het voorbije kwartaal licht gekrompen (-0,1 procent). Dat is voor de tweede keer in relatief korte tijd. Als de Duitse economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt, dan is er -daar alvast- echt sprake van een recessie. 

Daarnaast was er gisteren ook het bericht over een "inverse rentecurve" op de Amerikaanse obligatiemarkt. "Dat wil zeggen dat de vergoeding die beleggers krijgen op korte termijn hoger is dan die op lange termijn", legt Erik Joly uit. "Dat is een heel atypische situatie." 

Normaal gezien is het zo dat obligaties op lange termijn meer opleveren dan die op korte termijn. Je geeft je geld immers voor langere tijd uit handen. Dat het nu (in de VS althans) omgekeerd is, toont aan dat de nervositeit op de financiële markten groot is. "In het verleden is zo’n inverse rentecurve een accurate voorspeller gebleken van een nakende recessie", zegt Joly.

Die recessie volgde in het verleden wel niet meteen, maar met een periode van 20 tot 25 maanden ertussen.

In het verleden is een inverse rentecurve een accurate voorspeller gebleken van een recessie

Erik Joly (ABN AMRO)

Handelsoorlog laat zich voelen

Wat zijn de oorzaken van de economische alarmsignalen? "Je ziet nu de gevolgen van de handelsoorlog (tussen de VS en China, red.) die een aantal maanden gestart is", zegt Joly. "Die impact laat zich niet meteen voelen op de economie, daar zit een zekere vertraging op. Je merkt dat heel duidelijk in Duitsland bijvoorbeeld, waar de economie sterk steunt op de industrie, onder meer de autoconstructie, en de export. Die worden zwaar getroffen."

Joly verwijst ook naar de nakende brexit, de zware economische crisis in Argentinië en de politieke spanningen in Hongkong. "Een ander teken aan de wand is de stijgende goudprijs", zegt Joly. "Die staat op het hoogste niveau in 6 jaar tijd."

Goud wordt in onzekere economische tijden gezien als een veilige haven. Bovendien, zo benadrukt Joly, leveren langetermijnobligaties niets meer op. Een heel aantal obligaties, onder meer de Duitse en de Belgische, hebben zelfs een negatieve rente. Dat maakt goud interessant als langetermijnbelegging. 

Ook vandaag doen de beurzen het niet goed, al blijven de verliezen voorlopig binnen de perken. Rond 11.20 uur staat de Bel-20 zo'n halve procent in het rood.

Bekijk hieronder Trump over de handelsoorlog met China:

Videospeler inladen...

Bekijk het item uit "Het journaal" en daaronder het integrale gesprek met Erik Joly:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen