Videospeler inladen...

Inbraak in atelier Herr Seele: "20 jaar digitaal archief van Cowboy Henk gestolen"

Er is ingebroken in het atelier van Herr Seele in Oostende. De dief ging aan de haal met zijn computer en zijn externe harde schijf. Daarop staat heel wat waardevol materiaal zoals digitale tekeningen van Cowboy Henk. "Er is 20 jaar digitaal archief weg, met alle inkleuringen van Cowboy Henk", zegt Herr Seele.

De inbraak gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Herr Seele merkte toen hij 's morgens in zijn atelier kwam dat hij ongewenst bezoek had gekregen. Een groot deel van zijn boekhouding is weg. "Maar nog veel erger is dat mijn computer en externe harde schijf zijn verdwenen. Ik maak al 40 jaar Cowboy Henk, met pen en papier, maar op de computer staan de ingekleurde versies", zegt Herr Seele. "Dat inkleuren is een titanenwerk. Ik denk dat ik zowat de helft van dat materiaal kwijt ben. Een drama."

Het inkleuren is een titanenwerk. Ik denk dat ik zowat de helft van dat materiaal kwijt ben

Herr Seele

Herr Seele: "Een boek uitbrengen is nu uitgesloten"

De excentrieke kunstenaar heeft nog alle knipsels uit Humo. "Maar een expositie of een boek zal nooit meer mogelijk zijn. De knipsels kopiëren heeft geen zin omdat de kwaliteit ondermaats is. Humo archiveert de stripsreeks ook niet”, vertelt Herr Seele nog. 

Het verbaast Herr Seele wel dat de dief geen andere, waardevolle kunstwerken meenam. "Hij liet bijvoorbeeld een schilderwerk van Léon Spilliaert hangen. Er liggen hier ook veel dure muziekinstrumenten. Al mijn Cowboy Henk materiaal ligt er ook nog: bustes, beeldjes,... Die zijn heel veel geld waard. De boef heeft niets van dat alles meegenomen. Het is duidelijk geen kunstkenner."

De boef is duidelijk geen kunstkenner

Herr Seele

"Inbreker laat immense drol achter"

De inbreker liet ook een aandenken na. In bad vond Herr Seele een verse drol. "Heel shockerend. Een soort handtekening, lijkt het", aldus Herr Seele. 

De politie startte een onderzoek naar de dader of daders, maar heeft Herr Seele ook gezegd dat uitwerpselen geen dna-sporen bevatten en dat hij de drol dus mocht weggooien; wat hij ook gedaan heeft. Maar niets is minder waar: professor Jean-Jacques Cassiman zegt in “Spits” op Radio 2 dat uitwerpselen al jaren onderzocht worden om er dna-informatie uit te halen. 

“Op basis van dit onderzoek kan men bijna altijd dna-profielen vaststellen”, zegt de geneticus. Op stoelgang zitten namelijk ook dna-sporen die uit de darmen komen. “Het zijn geen grote hoeveelheden, maar doordat de testen veel gevoeliger zijn geworden, moet het meestal mogelijk zijn om een dna-profiel op te stellen”, en dus in dit geval het dna van de dader te achterhalen.

Herr Seele zegt tot slot dat hij optimistisch blijft en blij is dat er geen vandaal aan het werk was. "Het is enkel het digitale luik van mijn werk dat verloren is gegaan." Hij heeft intussen zijn huis wel beter beveiligd. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen