AFP or licensors

Vlaamse toneelregisseur Ivo van Hove geëerd met prestigieuze Johannes Vermeer Prijs in Nederland 

De Vlaamse toneel- en operaregisseur Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Van Hove krijgt de onderscheiding ter waarde van 100.000 euro voor zijn "grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland".

"Ivo van Hove heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan", aldus de jury.

Zo heeft hij de afgelopen decennia het Internationaal Theater Amsterdam (ITA, voorheen Toneelgroep Amsterdam) naar de internationale wereldtop gebracht, stipt de jury aan. Bijzonder is volgens hen de wijze waarop Ivo van Hove de Nederlandse taal over grenzen brengt. "Met zijn baanbrekende dramatische visie en zijn vermogen om taal, drama, regie en beeld gelijkwaardig samen te brengen, heeft hij het theater vernieuwd zonder daarbij de verbinding met de traditie te verliezen."

ITA brengt dit seizoen nog nieuwe stukken in regie van Van Hove: "Freud" en "Wie heeft mijn vader vermoord". Op zondag 1 september is de regisseur de zesde en laatste "Zomergast" bij de VPRO. Van 18 tot 21 september is zijn bewerking van "Les damnés" ook te zien in Antwerpen. In 2020 gaat in New York zijn versie van "West Side story" op Broadway in première. Daarna regisseert hij Isabelle Huppert in "La ménagerie de verre" van Tennessee Williams.

De jury bestond dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Annabelle Birnie, Iris van Herpen, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven reikt de prijs uit op woensdag 25 september in de Ridderzaal in Den Haag.

Van Hove heeft al een hele reeks internationale prijzen gewonnen, waaronder twee Tony Awards, de belangrijkste theaterprijzen in de Verenigde Staten. In ons land kreeg hij onder meer de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste, en ook in Frankrijk en Groot-Brittannië werd hij al bekroond.

Meest gelezen