Videospeler inladen...

Barsten in Italiaanse regering over migratie worden steeds groter: Salvini botst nu ook met premier Conte

Het is 'Salvini tegen de rest'. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken gaat nu niet alleen in de clinch met justitie, maar ook met collega-ministers en zelfs met zijn premier Giuseppe Conte. Inzet is de discussie over een Spaans reddingsschip met migranten voor de kust van Lampedusa. Salvini weigert om dat schip binnen te laten en botst zo met de premier en andere ministers. 

De Spaanse reddingsorganisatie Proactiva Open Arms had gisteren alarm geslagen over de toestand aan boord van het schip. Daar zitten zo'n 147 migranten en vluchtelingen op. Door het slechte weer zijn veel mensen zeeziek en de onrust neemt toe. De bemanning zou het steeds moeilijker krijgen om de spanningen onder controle te houden. 

Mede daarom had de rechtbank beslist dat het schip de toelating moest krijgen om de migranten aan land te zetten in Italië. De rechtbank schortte daarmee het veiligheidsdecreet van Salvini op, dat ngo's in het algemeen verbiedt om met hun schepen de Italiaanse territoriale wateren in te varen. Salvini reageerde met een nieuw verbod, maar minister van Defensie Elisabetta Trenta wil dat schip toch toelaten. "De politiek mag nooit haar menselijkheid verliezen", vindt ze. Trenta behoort tot de Vijf Sterrenbeweging, de coalitiepartner van Salvini.

Salvini botst met premier Conte

In een open brief schrijft de partijloze premier Giuseppe Conte dat zes EU-lidstaten bereid zijn om de opvarenden van de Open Arms toe te laten. Het zou gaan om Spanje, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Luxemburg. Het probleem zou dus opgelost zijn, maar dat is het niet, want het is tot een incident gekomen tussen Conte en Salvini. 

In dezelfde open brief beschuldigt premier Conte zijn vicepremier Salvini echter van "deloyale samenwerking". Zo beweert Salvini dat de premier gevraagd had om alle migranten van boord te laten gaan in Italië, terwijl dat volgens Conte enkel sloeg op de kinderen op het schip. Conte zegt ook dat Salvini geobsedeerd lijkt door het thema migratie.

Ik ben geobsedeerd door de veiligheid van de Italianen

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini

Op een persconferentie sloeg Salvini echter meteen terug. "Ik ben geobsedeerd door de veiligheid van de Italianen", luidt het daar. Het partijtje armworstelen tussen Salvini en de andere leden van de regering en tussen de politiek en de justitie in Italië over migratie lijkt dus nog in volle gang te zijn. Op Twitter meldde Salvini eerder dat hij een eenzame strijd voert "alleen tegen allen". (Lees verder onder de tweet). 

Intussen zijn twee baby's en hun ouders van het schip gehaald en naar een ziekenhuis in Malta overgebracht. Malta weigert net zoals Italië om het schip toe te laten in de territoriale wateren.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen