Videospeler inladen...

Michael Van Droogenbroeck: “Beurzen gekalmeerd, maar toch nog altijd rode cijfers”

De Europese beurzen likken hun wonden, daags nadat de Amerikaanse beurzen diep in het rood doken. De Bel20, de belangrijkste beursindex van België, heeft de beursdag met een verlies van 0,3 afgesloten. Maar de Duitse DAX eindigde 0,70 procent in de min. Bij de beleggers zit de schrik er goed in dat we afstevenen op een nieuwe recessie. Financieel journalist Michael Van Droogenbroeck vat de afgelopen beursdag kort samen.

“De beurzen lijken wel wat gekalmeerd te zijn, maar toch nog altijd rode slotcijfers in Europa: verliezen van 0,5 tot zowat 1 procent”, zegt Van Droogenbroeck. Gisteravond sloot de Amerikaanse Dow Jones maar liefst 3 procent in de min en vanochtend waren de gevolgen daarvan nog goed te merken op de beurzen aan onze kant van de Oceaan.

“Maar vanmiddag kwam er goed nieuws vanuit de Verenigde Staten: goede economische cijfers”, zegt Michael Van Droogenbroeck. Zo kwam winkelketen Walmart met goede resultaten en vooruitzichten en blijkt de Amerikaanse kleinhandel het goed te doen. 

“Daardoor staat de Dow Jones op dit moment (rond 19 uur Belgische tijd, red.) op een heel klein beetje winst”, zegt Van Droogenbroeck. “Maar we zien toch wel heel wispelturige beurzen, wat wijst op grote onrust op de financiële markten voor een mogelijk nakende recessie, een terugval van de economie dus.”

Goud

Door de onzekerheid grijpen beleggers terug naar investeringen die zekerheid bieden in bange dagen: vastgoed en goud. “De voorbije dagen en weken is de goudprijs zo sterk gestegen dat die op het hoogste peil van de voorbije zes jaar staat. En dat is toch ook een teken aan de wand”, ziet Van Droogenbroeck. 

“Goud is een veilige haven in tijden van onrust, maar het heeft ook het nadeel dat het geen rente of dividend oplevert. Maar als je weet dat één van de alternatieven obligaties zijn, en die soms negatieve rente hebben en je dus moet bijbetalen, wordt beleggen in goud plots aantrekkelijk.”

Meest gelezen