Videospeler inladen...

Wetenschappers vinden ook plastic in het zuiverste ijs van de Noordpool 

Onderzoeksteams hebben in het ijs en in de sneeuw van het noordpoolgebied rond Spitsbergen en Canada duizenden stukjes plastic gevonden. Op Spitsbergen werden in één liter zelfs meer dan 10.000 microplastics gevonden. Volgens de wetenschappers kunnen de stukjes daar enkel via de lucht gekomen zijn. Dat betekent ook dat mensen wereldwijd wellicht voortdurend microplastics inademen.

Wetenschappers waren met verstomming geslagen toen ze ijs en sneeuw analyseerden die afkomstig waren uit het gebied tussen Groenland en het Noorse Svalbard en uit het gebied van de Northwest Passage.

(lees verder onder de kaart) 

In werkelijk elk monster vonden de onderzoekers namelijk microplastics terug. Gemiddeld ging het om zo'n 1.800 stukjes per liter sneeuw, maar bepaalde monsters leverden zelfs tot 14.000 stukjes per liter op.

En dat is onverwacht veel. De onderzoekers wisten namelijk wel dat er in de zee en op de zeebodem microplastics terug te vinden zijn. Maar dat ze de kleine plasticdeeltjes ook in zulke hoge concentraties, op de meest zuivere plekken tegen zouden komen, kwam eerder als een verrassing.

Bovendien gaan de wetenschappers ervan uit dat de microplastics daar alleen via de lucht gekomen kunnen zijn, dat ze via de wind in het ijs en in de sneeuw terechtgekomen zijn.

Eerder werden ook al in verschillende afgelegen delen van de Pyreneeën microplastics gevonden, gebieden die tot dan als ongerept werden beschouwd.  Onderzoek toonde aan dat ze ook daar via de wind verspreid werden. Dat microplastics nu ook in het meest zuivere ijs van de Noordpool worden gevonden, bewijst dat ze zich over de hele wereld hebben verspreid.

De ontdekking toont bovendien ook aan dat mensen wereldwijd wellicht voortdurend microplastics inademen. "En dat is toch verontrustend", zegt Colin Janssen, professor milieutoxicologie aan de universiteit van Gent. "Want er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar wat de effecten kunnen zijn voor de mens."  

We weten niet vanaf welke concentratie aan microplastics we ziek worden
Colin Janssen, milieutoxicoloog

"We wisten al dat we microplastics binnen krijgen via ons voedsel", gaat Janssen voort. "Denk maar bijvoorbeeld aan mosselen die microplastics bevatten. Een deel verlaat ons lichaam ook weer via de stoelgang. Maar als we die plastics ook inademen en die bijvoorbeeld ook in onze longen terechtkomen, blijft de vraag vanaf welke concentraties we ziek worden. Dat weten we niet."

Sommige wetenschappers vermoeden ook dat de hoeveelheid plastic die we inademen misschien wel eens groter zou kunnen zijn dan de hoeveelheid die we via ons voedsel opeten.

"Bovendien is niet enkel het plastic zelf een probleem", stelt Janssen. "Aan elk stukje zijn ook andere mogelijk giftige stoffen verbonden." Die kunnen tijdens de productie bijvoorbeeld toegevoegd zijn om het plastic onder meer buigzaam of transparant te maken.  

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen