© 2019 CPU - Jan van Hecke

Preavond Pukkelpop: Recordaantal lasers in Boiler Room & laatste keer The Van Jets "Afscheid niet evident, maar juist"

De 34e editie van Pukkelpop start met een openingsfeest op vier van de acht podia. Ongeveer 45.000 festivalgangers met een combiticket zijn erbij, en dat is een record. Pukkelpop 2019 begint met veel Belgische artiesten, onder wie nieuwkomer Ruby Grace, Duitse elektrogekte van Gestapo Knallmuzik en The Van Jets, die aan hun laatste festivalzomer bezig zijn. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Pukkelpop loopt het festival van vrijdag tot en met zondag, en niet van donderdag tot en met zaterdag. En dat wordt gevierd met een recordaantal lasers.

Exact 15 jaar na hun winst in Humo's Rock Rally houden The Van Jets ermee op. De rockers uit Oostende zijn bezig aan hun laatste zomertournee langs de festivals. Het slotakkoord speelt het viertal eind oktober in twee uitverkochte AB's. "We vonden het idee cool om op een hoogtepunt te stoppen, het is alleen moeilijk om in te schatten wanneer dat moment er is", legt frontman Johannes Verschaeve uit aan VRT NWS. "We zijn een vriendengroep met elk nog andere jobs, en een gezin. We hebben vijf albums gemaakt, er is veel om trots op te zijn. Het voelt aan als een moedige beslissing."

Bekijk hier: Johannes Verschaeve over het einde van The Van Jets:

Videospeler inladen...

Het is een voorrecht om op deze manier te kunnen stoppen met The Van Jets: zonder ruzie of miserie.

Johannes Verschaeve, zanger The Van Jets

Het meest trots is Verschaeve op het feit dat zijn groep altijd een eigen koers is blijven varen. "Ik ben ook blij met onze livereputatie: we hebben het altijd wijs gevonden om op te treden. En we zijn nooit the hype of the day geweest, wat voor ons een voordeel was. We zijn altijd een beetje die naïeve broekventjes gebleven van in onze beginperiode."

Het zwarte gat vreest Verschaeve niet. "Ik kan niet stoppen met muziek maken, dus ik kom waarschijnlijk met solowerk."

Bekijk hier: Johannes Verschaeve over zijn toekomstplannen:

Videospeler inladen...

The Van Jets kunnen naar eigen zeggen zonder spijt terugblikken op de voorbije 15 jaar. "Enkel het buitenlandverhaal... als Belgische band is het altijd moeilijk om in een ander land iets te presteren. We waren niet altijd op het juiste moment op de juiste plaats, of we hebben er niet vaak genoeg tijd in gestoken. Onze plezierreisjes hebben we gehad", aldus Verschaeve. "Op het einde zie je vooral de mooie dingen, niet de frustraties. Onze oprechte verwondering over het leven als muzikant is er altijd gebleven."

Dat Pukkelpop een "best of"-set zou krijgen, stond in de sterren geschreven. "Je moet de dingen niet moeilijker maken dan ze zijn", aldus Verschaeve, die op het podium staat met een zonnebril en zijn intussen kenmerkende bolhoed. Hij beperkt zijn bindteksten tot een minimum, maar staat af en toe fysiek stil. Om dit laatste Pukkelpopconcert helemaal tot zich te laten doordringen.

© 2019 CPU - Jan van Hecke

Passeren de revue: "Boy to beastie", "Here comes the light", laatste single "Who does", "Broken bones" en meezingklassieker "The future". Die laatste komt verrassend genoeg niet als bisnummer, ondanks de bijzonder toepasselijke tekst "Don't mind the future. We'll live, we'll live, we'll live, we'll live again." De laatste noten zijn weggelegd voor "Two tides of ice". "Huil niet, want it was paradise", aldus nog Verschaeve. Going out with a bang, zoals dat dan heet.

Record met 320 (!) gelijktijdige lasers

De openingsavond van Pukkelpop is niet compleet zonder vuurwerk. Eens de zon helemaal onder is, knalt het boven de wei van Kiewit. Maar dit jaar heeft de organisatie nog een extraatje in petto: het wereldrecord laserverlichting breken. Met 320 stuks die tegelijk hun ding doen in de Boiler Room, vlak voor de klok van 22 uur. Hoe dat er ongeveer uitziet? Hieronder een impressie.

Videospeler inladen...
©Ymke Dirikx
©Ymke Dirikx
©Ymke Dirikx

Eerste Pukkelpop van donderdag t.e.m. zondag

Pukkelpop 2019 begint voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival niet op donderdag maar op vrijdag, na de openingsavond. "Vroeger kon je artiesten makkelijker op weekdagen boeken dan in het weekend, omdat er veel concurrentie was. Maar Pukkelpop heeft zich intussen internationaal in de markt gezet", aldus organisator Chokri Mahassine."Het publiek volgt ons, want er zijn vooraf meer tickets verkocht dan vorig jaar. We zijn nu al bijna uitverkocht."

Een tropische editie wordt het niet: Kiewit zal de komende dagen regen over zich heen krijgen. "We waarschuwen festivalgangers: kleed je volgens dat regenweer. Anderzijds is ons terrein erop voorzien. Er zijn veel tenten waarin je tijdens de optredens droog blijft. Er loopt een brede, houten boulevard over bijna het hele terrein. En we hebben matten geplaatst, wat zowel van pas komt bij regen, als wanneer het heet, en stoffig zou zijn."

Ook op het festivalterrein zijn er enkele veranderingen: de Dance Hall en Boiler Room, waar liefhebbers van beats hun gading vinden, staan voor het eerst tegenover elkaar, en niet naast elkaar (zie foto hierboven). "We willen vernieuwen, en het comfort van de festivalgangers staat voorop. Het heeft ook met capaciteit te maken: het is fijn als onze bezoekers meer ruimte hebben. En tegelijk willen we de eigenheid van de Dance Hall en de Boiler Room in de verf zetten."

Drugs horen hier niet thuis, dat zeggen we heel duidelijk.

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

Druggebruik op festivals: het is een thema dat deze zomer veel over de tongen gaat, na het overlijden van een festivalganger uit India op Tomorrowland. "We hanteren al jaren een nultolerantie. Wij zeggen tegen jongeren heel duidelijk: drugs horen niet thuis op Pukkelpop. Word je betrapt, dan verlies je je festivalbandje en krijg je een boete. We doen er alles aan om drugs buiten het festival te houden, maar ik besef ook dat drugs overal in onze samenleving zijn, en dus waarschijnlijk ook op Pukkelpop", zegt Mahassine.

Een nieuwkomer en Duitse elektro als openers

De eer om Pukkelpop 2019 op gang te zingen, is weggelegd voor de Hasseltse nieuwkomer Ruby Grace. Elektropop met een diepe, hese stem is wat vooral jonge festivalgangers naar de Clubtent, vlak bij de ingang, lokt. Haar bekendste nummer "Lipgloss" brengt de aanwezigen een eerste keer aan het dansen.

Copyright 2019 Jan van Hecke, all rights reserved.

Wie nog wat in de sfeer moet komen, kan vroeg op de avond op temperatuur komen bij Gestapo Knallmuzik. Een elektrogroep uit de Kempen die in een variant van het Duits zingt waar Jean-Marie Pfaff jaloers op zou zijn. Gooi alle mogelijke kitsch en après-skiclichés op een hoop, en giet daar een absurde saus over en ouderwetse powerpoints met dolgedraaide gifjes. Je weet niet wat je hoort en ziet.

Ymke Dirikx

Het publiek zingt vrolijk mee met "Komasaufen", "Claudia Schwiffer" -  een ode aan alle poetsvrouwen - en "Sabin und Frank", waarin weervrouw Hagedoren en weerman Deboosere bezongen worden. Op de achtergrond worden archiefbeelden van een dansende Sabine en Frank mét snor vertoond. En dan moet "Angela Merkel" nog komen: een ode aan de Duitse bondskanselier, opgevrolijkt met een gastverschijning van actrice Joke Emmers verkleed als Angela herself. De vloer van de Dance Hall wordt een eerste keer getest op zijn stevigheid. Mehr muβt das nicht sein.

In het publiek spotten we "The Voice"-winnaar IBE. Op Rock Werchter zelf een van de verrassingen van het festival, maar hier is hij gewoon als festivalganger tussen de massa.

©Ymke Dirikx

Meest gelezen