AFP or licensors

Journalist Stefan Blommaert in Hongkong, waar het na weken protest nu relatief rustig is: "Stilte voor de storm"

In Hongkong zijn er al wekenlang protestacties, maar op dit ogenblik is het er relatief rustig, vertelt journalist Stefan Blommaert die in Hongkong is aangekomen. "Het is stilte voor de storm, het lijkt erop dat de betogers hun krachten sparen voor het weekend." Dan staat er opnieuw een grote betoging gepland. Chinese troepen hebben zich intussen wel verzameld vlak bij de grens met Hongkong.

Het is al weken onrustig in Hongkong: betogingen en protestacties volgen elkaar in sneltempo op en de sfeer wordt steeds grimmiger. 

"Aanvankelijk ging het om de uitleveringswet, die het mogelijk zou maken om verdachten uit Hongkong uit te leveren aan China. Daar was veel protest tegen", vertelt journalist Stefan Blommaert die net aangekomen is in Hongkong. De wet zit intussen opnieuw in de koelkast, maar de protesten hielden aan. "Intussen is het veel ruimer geworden: de mensen protesteren tégen de plaatselijke regering, tégen gouverneur Carrie Lam en tégen de politie. Ze eisen een onderzoek naar het geweld door de politie. Er worden veel rubberkogels gebruikt, veel traangas en afgelopen weekend is een betoogster een oog kwijt geraakt doordat ze een zak met balletjes in haar oog kreeg."

Op dit ogenblik is het rustig: "Maar stilte voor de storm"

Op dit ogenblik is het volgens Blommaert al bij al relatief rustig in Hongkong. "In het begin van de week was het heel chaotisch, ook op de luchthaven. Sindsdien is het rustiger. Een lokale rechtbank heeft ook een verbod op betogen uitgevaardigd. En de betogers houden zich daaraan, ook al omdat de politie de luchthaven hermetisch afgesloten heeft."

"In de stad zelf zijn er wel kleinere acties, maar het lijkt erop dat ze hun krachten sparen voor het weekend. Dan zijn er grote betogingen gepland. Het is stilte voor de storm."

Het lijkt erop dat de betogers hun krachten sparen voor het weekend

Stefan Blommaert in Hongkong

In Hongkong leeft de hoop dat de betoging zondag evenveel volk lokt als die van enkele weken geleden, toen er 1 miljoen mensen op de been waren. "Binnen enkele decennia, binnen 27 jaar om precies te zijn, gaat Hongkong zijn apart statuut verliezen en volledig geïncorporeerd worden in China. De inwoners zijn bang dat ze hun democratische vrijheden gaan kwijtspelen. Dat is de basis van hun actie."

En hoe reageert China?

De grote vraag hier is of China zal tussenbeide komen of niet. "Ze zijn zenuwachtig geworden na de aanval op de plaatselijke vertegenwoordiger. Dat was het begin van de felle reactie van Peking. Er zijn wel filmpjes opgedoken van manoeuvres, van troepen die klaarstaan aan de grens. Ze zenden daarmee een waarschuwing uit: "We kunnen het leger inzetten". Toch denken de meeste waarnemers dat Peking niet rechtstreeks tussenbeide zal komen, omdat er economisch en diplomatiek te veel schade zou zijn." Duizenden Chinese militairen zijn intussen wel samengekomen in een stadion in Shenzhen, de Chinese metropool vlak bij de grens met Hongkong. Buiten het stadion stonden vele tientallen legertrucks en geblindeerde voertuigen voor troepentransport.

Lees verder onder de foto. 

De Chinese troepen aan de grens
AFP or licensors

De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen een "persoonlijke meeting" met de Chinese president Xi Jinping gesuggereerd om de crisis in Hongkong te bespreken. "Ik heb geen enkele twijfel dat president Xi een snelle en humane oplossing wil voor het probleem in Hongkong."

Hij verbindt de situatie in Hongkong ook aan de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China. "Tuurlijk wil China een deal maken, maar laat hen eerst humaan werken met Hongkong."

Herbeluister hier het gesprek met Stefan Blommaert in "De ochtend" op Radio 1 en het verslag uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen