Videospeler inladen...

Trump vraagt dat Israël de toegang weigert aan Amerikaanse Congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib

In een tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump Israël verzocht om twee Amerikaanse Congresleden niet binnen te laten. Rashida Tlaib -van Palestijnse afkomst- en Ilhan Omar -ingeweken uit Somalië- staan erg kritisch tegenover Israël en zouden binnenkort Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever willen bezoeken.

Volgens de Amerikaanse president zou het "een teken van zwakte zijn" als Israël die twee vrouwen zou binnenlaten. Volgens hem haten die vrouwen "Israël en het Joodse volk". Omar en Tlaib zouden binnenkort te gast zijn bij de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Dat zal blijkbaar moeilijk worden, want om daar te geraken, moet men eerst door de Israëlische grenscontroles, of dat nu op de luchthaven van Lod is of aan de grens met Jordanië. 

De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken heeft kort daarop bevestigd dat de twee vrouwen niet zullen toegelaten worden. Dat is bevestigd door premier Benjamin Netanyahu. Volgens hen was het bezoek van Omar en Tlaib bedoeld "om Israël schade toe te brengen".

Wel wil hij een uitzondering maken: als Rashida Tlaib een verzoek indient om op basis van humanitaire gronden haar familie in de Palestijnse gebieden te bezoeken, zullen we dat in overweging nemen, zei Netanyahu.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een Amerikaans president een ander land vraagt om zijn eigen parlementsleden de toegang te weigeren.  Omar, ooit een vluchtelinge uit Somalië, en Tlaib, een Amerikaanse van Palestijnse afkomst, staan doorgaans erg kritisch tegenover het beleid van de Israëlische regering. Ze maken deel uit van "the squad", vier jonge vrouwelijke Congresleden die al eerder de woede van Trump opgewekt hebben. De andere gezichten van dat viertal zijn Alexandria Ocasio-Cortez met "roots" in Puerto Rico en het zwarte Congreslid Aryanna Pressley.

Pro-Israëlische lobbygroep keurt beslissing af

Opvallend is dat Aipac -een erg pro-Israëlische lobbygroep in de Verenigde Staten- de beslissing om de twee Congresleden te weren, afkeurt. "Wij keuren de steun van Omar en Tlaib voor de anti-Israëlische beweging af, maar wij vinden toch dat Amerikaanse Congresleden in staat moeten zijn om onze democratische bondgenoot te bezoeken". 

Ook de Amerikaanse Congresleden roeren zich. De fractieleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer roept Israël op om de twee vrouwen toch toe te laten. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder wat Trump te zeggen heeft over de twee congresleden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen