Videospeler inladen...

De smartphone blaast vandaag 25 (mobiele) kaarsjes uit

Op 16 augustus 1994, precies 25 jaar geleden, werd de allereerste smartphone op de markt gebracht. De "IBM Simon Personal Communicator" woog zo'n halve kilo en de batterij hield het amper een uur uit, maar het toestel had een touchscreen én je kon ermee mailen en faxen. 

De IBM Simon Personal Communicator, kortweg de IBM Simon, geldt als de officiële eerste smartphone. Een prototype van het toestel werd in 1992 voorgesteld door IBM (International Business Machines) op een beurs in Las Vegas, maar wegens problemen met de software zag de telefoon pas echt het levenslicht in 1994. Hij werd op de markt gebracht onder de slogan "Mobile communications made simple". Maar deed Simon ook wat hij beloofde?

De telefoon had ten opzichte van de andere toestellen in omloop een aantal nieuwe "features" (over "apps" was er toen nog lang geen sprake). Zo kon je naast bellen ook mailen, faxen, een agenda bijhouden en notities of sketches maken. Op het toestel stond ook een rekenmachine, een to-dolijst, een adresboek en een wereldklok. Surfen op het internet was nog geen optie, maar de webbrowsers stonden toen ook nog niet helemaal op punt. Internet Explorer werd bijvoorbeeld pas een jaar later, in 1995, gelanceerd. 

Bekijk hier hoe de IBM Simon eruit zag (en lees verder onder de video):

Hoewel er dus wel wat functies vervat zaten in de IBM Simon, valt hij amper te vergelijken met de smartphones die we vandaag kennen. Vooral het formaat en de batterij verschillen nogal met de huidige toestellen: "De IBM Simon was een behoorlijk groot en log ding. Hij woog een halve kilo, was twintig centimeter hoog en vier centimeter dik. De dag doorkomen met de telefoon was ook niet echt een optie, want de batterij hield het maar zo'n uur uit. Maar het had wel een touchscreen en dat was echt revolutionair", zegt Professor Lieven De Marez van de Universiteit Gent.

De IBM Simon was een groot en log ding, maar het was wel revolutionair 

Lieven De Marez, Professor Media, Innovatie en Communicatietechnologie Universiteit Gent

Aan de telefoon hing een prijskaartje van 1100 dollar vast, omgerekend zo'n 985 euro. Aangezien hij naast niet goedkoop ook niet echt gebruiksvriendelijk was (om ermee te kunnen werken had je behoorlijk wat computerkennis nodig), verdween het toestel al na zo'n zes maanden van de markt. In totaal werden er in de Verenigde Staten ongeveer 50 000 exemplaren van verkocht.  

Hoewel de IBM Simon de geschiedenisboeken is ingegaan als de eerste smartphone, werd de term toen nog niet echt gebruikt. Het is moeilijk na te gaan wanneer dat voor het eerst gebeurde, maar een aantal modellen gelden als mijlpalen. In 1996 brengt Nokia de Nokia 9000 Communicator uit en BlackBerry steelt de (smartphone)show in 2003 met de BlackBerry 6210. Vijf jaar later, in 2007, introduceert Steve Jobs de eerste Iphone onder de slogan "Extension of our capabilities". Het startschot van het smartphone-tijdperk is gegeven. 

25 jaar smartphone: kunt u nog zonder? Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen