Aantal ongevallen bij wegenwerken onrustwekkend hoog: "Vertragen staat niet meer in het woordenboek"

Het aantal ongevallen aan vaste of mobiele werven op onze wegen is de voorbije jaren sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. "Het wordt steeds schrijnender. Vertragen staat niet meer in het woordenboek."

Vorig jaar werd langs de wegenwerken op onze wegen een trieste balans opgetekend. Maar liefst 884 letselongevallen werden er geteld, waarbij in totaal 16 doden vielen en 1.164 gewonden. 

Het gaat om een opvallende stijging. Sinds 2014 is het aantal ongevallen aan werven namelijk met 19 procent gestegen. De cijfers stijgen in de drie gewesten maar de toename is wel het sterkst in Brussel, daarna volgen Wallonië en Vlaanderen.

De ongevallen worden vaak veroorzaakt door bestuurders die verstrooid zijn of te snel rijden langs de werven. "Uit een Europese studie blijkt dat zeven op de tien Belgische bestuurders vergeet om te vertragen als ze langs een werf rijden", zegt Benoit Godart van Vias. "België is daarmee de slechtste leerling van de klas."

Op de snelwegen is bij de helft van de ongevallen aan wegenwerken bovendien een vrachtwagen betrokken. Daardoor neemt de ernst van die ongevallen meteen ook met 30 procent toe. "Meer snelheidscontroles bij wegenwerken zijn eigenlijk noodzakelijk omdat het aantal te laten dalen", besluit Godart.  

Er is niemand die 70 rijdt aan wegenwerken

"Het wordt inderdaad steeds erger en erger", zegt Katrien De Graeve in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zij is zaakvoerster van Gent Sign, een bedrijf dat de beveiliging van wegenwerken doet. "Er is niemand die 70 rijdt aan wegenwerken. Het lijkt wel of vertragen niet meer in het woordenboek staat."

Volgens De Graeve moet er meer controle komen door de politie. "Daardoor zal er meer veiligheid komen voor de wegenwerkers, maar ook voor de automobilisten."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen