Videospeler inladen...

Actievoerder in Hongkong: "Wij gaan door met onze strijd tot 1 oktober"

De protestbeweging in Hongkong blijft erbij dat er vrije verkiezingen in de Chinese stadstaat moeten komen. VRT NWS sprak met Joshua Wong, een van de gezichten van de protestbeweging tegen de groeiende invloed van China in Hongkong.  Hij zegt dat het protest zeker doorgaat tot 1 oktober, de Nationale dag van de Volksrepubliek China.

"Vrije verkiezingen zijn de oplossing, wij gaan door met onze strijd tot we een democratie hebben", zegt Wong. Hij klaagt het politiegeweld aan en zegt dat dit de vastberadenheid bij de betogers alleen maar groter maakt. "Wij gaan door tot de Nationale dag van de Volksrepubliek China, op 1 oktober."

Het protest in Hongkong tegen de groeiende invloed van de Chinese autoriteiten in de stad heeft geen echte leiders. Er worden veel manifestaties georganiseerd, door verschillende organisaties.

Een van de meest bekende actievoerders van het protest is de 22-jarige Joshua Wong. Hij is al sinds zijn veertiende betrokken bij allerhande bewegingen. Toen protesteerde hij tegen een door Peking opgesteld en subjectief leerprogramma voor de middelbare scholen. Later, in 2014, werd hij een van de leiders van de zogenoemde paraplubeweging, die ijverde voor een democratische verkiezing van de regeringsleider in Hongkong. Daarvoor zat hij dit jaar nog een tijdlang in de cel.

Bij zijn vrijlating begon Wong meteen de huidige protestacties te steunen. 

Bekijk hieronder het interview met Joshua Wong:

Videospeler inladen...

Meest gelezen