Videospeler inladen...

Aston Martin DB5 van James Bond geveild voor 6,4 miljoen dollar, inclusief kogelwerend scherm en geheime compartimenten 

Een Aston Martin DB5 die gebruikt werd om de film "Thunderball" uit 1965 te promoten, is geveild voor maar liefst 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,7 miljoen euro). De nieuwe eigenaar krijgt meteen ook allerhande snufjes bij de auto - denk aan roterende nummerplaten, geheime compartimenten met spijkers of een kogelwerend scherm. 

De legendarische Aston Martin DB5 is in Monterey, Californië, geveild voor 6,4 miljoen dollar. Dat is meteen het hoogste bedrag dat er ooit voor een James Bond-auto neergeteld is. De auto zelf is nooit te zien geweest in een van de James Bond-films, maar werd gebruikt om de film "Thunderball" uit 1965 te promoten. 

Na enkele jaren werden de Aston Martin DB5's aan de kant geschoven voor nieuwere auto's en in 1969 werd deze auto verkocht aan een bekende verzamelaar. Op zijn beurt verkocht de verzamelaar de auto aan de eigenaar van het Smokey Mountain Car Museum in Pigeon Forge, in Tennessee. Daar bleef hij 35 jaar staan tot hij in 2006 in handen kwam van veilinghuis Sotheby's. De afgelopen jaren werd hij grondig gerestaureerd. 

De koper mag met de auto op straat rijden en hij of zij krijgt meteen ook enkele snufjes bij de auto - helemaal in de stijl van James Bond. Daarbij mag u denken aan geheime compartimenten van waaruit er spijkers of olie gedumpt kunnen worden, roterende nummerplaten om achtervolgers te verwarren (met een B, F of S voor een Britse, Franse of Zweedse nummerplaat), bandensnijders, een rookscherm of een kogelwerend scherm dat achter de achterruit verschijnt. De verborgen geweren kunnen evenwel niet vuren, al wordt er wel een realistische knal nagebootst, en de schietstoel werkt niet.

Wie de auto gekocht heeft, werd niet bekendgemaakt.

Wat met de andere DB5's?

De Aston Martin die nu verkocht werd, is niet de enige DB5 die gemaakt werd voor de James Bondfilms. In 2010 werd er nog eentje verkocht voor 4,6 miljoen dollar, die effectief gebruikt was in de film "Goldfinger" (1964). Daar werd hij gebruikt voor de rijdende shots - de gadgets werden er later aan toegevoegd. Voor de close-ups werd er in "Goldfinger" een andere auto gebruikt. 

Nog een andere DB5 werd gestolen in 1997 en wereldwijd gaat men ervan uit dat die auto vernietigd werd.

Bekijk hieronder beelden van de Aston Martin DB5:

Videospeler inladen...

Meest gelezen