Laurie Dieffembacq

Na dagen in het rood, lijken beurzen zich licht te herpakken

Na dagen van zenuwachtigheid op de beurs, en signalen van een nakende recessie, lijken de beurzen zich deze middag licht te herpakken. "In de neerwaartse beweging lijkt op z'n minst een rustpauze te zijn gekomen, maar het is te vroeg om victorie te kraaien", zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO. "Komt er nieuws uit de Verenigde Staten, gaan president Trump of de Chinese president Xi Jinping iets zeggen over hun handelsconflict? Dat is voldoende om de beurs in de ene of de andere richting te sturen." 

De aandelenmarkten staan na dagen van wisselende koersen vandaag opnieuw in het groen. In Europa staat de toonaangevende aandelenindex, de Euro Stoxx 50, ongeveer een procent hoger, en die tendens is te merken in heel Europa. Hetzelfde geldt voor de Duitse DAX-index en de beurzen in België.

Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO ziet drie oorzaken. "Ten eerste herstelt men zich van een erg turbulente week", zegt Joly. "Ten tweede noteren de Amerikaanse futures, dat zijn producten die aangeven hoe de beurzen op Wall Street zullen openen, hoger. Er zijn ook een aantal producenten van computerchips die goed presteren."

"Ten derde hopen een aantal operatoren dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, op 23 augustus meer duidelijkheid zal verschaffen over het Amerikaans rentebeleid. President Trump heeft al meermaals aangegeven dat hij de rente graag zou zien verlagen." Als die rente lager staat, kunnen bedrijven meer investeren en zijn gezinnen bijvoorbeeld bereid om sneller een woning te kopen, wat een boost aan de economie kan geven. 

Goud blijft pieken

Toch is het te vroeg om nu al te spreken van een echte ommekeer. De typische veilige investeringen voor beleggers wanneer de beurzen onzeker zijn, blijven het goed doen. "Zo staat het goud nog altijd boven de psychologische grens van 1.500 dollar per ounce", zegt Joly. Veel mensen blijven ook investeren in de Zwitserse frank en de Japanse yen. Die munten gaan er steevast op vooruit als er een geopolitiek conflict is, of er zich een macro-economisch probleem voordoet. 

Meest gelezen